Всички обичаме суши

29 Май 2017

НАЧАЛОТО

Всичко започва в Югоизточна Азия, когато в 500 г. пр. Хр. За жителите на Тайланд и Лаос суши не е означавало нищо повече от консервиране на риба, казано на съвременен език. Те поставяли уловената от тях и изчистена риба в каци и сандъци между пластове сол и ориз, а останалото свършвал тежкият камък отгоре. По този начин рибата ферментирала и след няколко месеца била перфектна за ядене, а оризът се изхвърлял най - вероятно защото е имало толкова много, че не са го икономисвали.

Лаосците и тайландците едва ли са знаели тогава, а и едва ли ги е интересувало, че в тези каци и сандъци оризът всъщност е ферментирал и е отделял млечна киселина, която така е подобрявала вкуса на рибата и така е активирала аминокиселините в нея, че след това цяла година са си я хапвали с най – голям апетит. И японците, известни като естетите на Югоизтока, първоначално изхвърляли ориза, но някъде в средата на XVII век се намерил един японец, който започнал да подправя ориза с оризов оцет и не само постигнал няколко идеи по-добър вкус на рибата, но и съкратил времето за консервирането й, защото вариантът с каците и сандъците изисквал поне шест месеца...

Така се ражда сушито, което претърпява в следващите десетилетия и столетия много и най – различни подобрения, а спомен за онова време днес можем да открием единствено в дървените кутии, в които се реди суши - една приятна реминисценция на отколешната традиция.

СУШИ-ТО

Какво е суши? Как какво? Суши е висше кулинарно изкуство, изящно и просто, като всичко в азиатската култура - сварен бял японски ориз (да е слепнал, но да не лепне), овкусен с оризов оцет, захар и сол, и едно водорасло, в което се увива оризът, та да наподоби „ролка“, след което се реже на изящни хапки. Оттук – нататък всичко е въпрос на кулинарна фантазия, защото плънката в ориза може да е с риба, като например сьомга, змиорка, риба тон, риба меч, лаврак, треска, акула, сафрид, морски костур, сардина, селда, ципура, херинга, може и някои други...

Плънката може да е и с морски дарове, като например черен или червен хайвер, октопод, сепия, калмар, миди, морски таралеж, омар, лангуста, скариди и раци, може и някои други... И добави ли се прясна краставица, бамбук, каперси, маслини, рукола, копър, моркови, кълнове, лук, чушка, ряпа или всякакви други зеленчуци, подправки и дори билки, но и още нещо, което всеки себеуважаващ се готвач пази в тайна, се получава прословутото суши.

И като си представим хапките в характерния японски минималистичен стил – сервирани върху дървено плато с геометрични форми, а до дървеното плато дървени клечки, соев сос, зелена паста от уасаби (демек, японски хрян) и маринован гари (демек, японски джинджифил), сушито се превръща в изящно произведение на азиатското кулинарно изкуство, винаги прието и на идеално колосана бяла покривка в скъп ресторант, и на отрупана с какви ли не други кулинарни лакомства шведска маса, а защо не и като доставена поръчка вкъщи за вечеря с прекрасна компания.

А КАЛОРИИТЕ? От суши не може да напълнеете, гарантираме, а стандартна порция суши даже си е много здравословна храна. Оризът е добър източник на протеини, но не съдържа достатъчни количества незаменими аминокиселини, ето защо трябва да се допълни с други източници на протеини, на първо място с риба, богата и на протеини, и на калций. Напомняме, че рибата тон съдържа най – много белтъчини, а сьомгата е шампионът по съдържание на омега-3 мастни киселини, които човешкият организъм не може да синтезира по биологичен път.

Омега-3 мастните киселини доказано заздравяват стените на кръвоносните съдове и повишават нивата на т.нар. добър холестерол, което като цяло понижава кръвното налягане и оказва положителен ефект върху сърдечно-съдовата система. Омега-3 мастните киселини намаляват и нивото на кръвната захар, което оказва благотворно въздействие върху  страдащите от захарен диабет. Централната нервна система се състои пък основно от Омега-3 киселината DHA и понеже човешкият организъм има постоянна нужда от обновяване и възстановяване, приемането на Омега-3 мастни киселини регулира и поддържа  нервната система на човек.

Обвивката на сушито от водорасли изглежда незначителна, но е важен източник на белтъчини и калций, а и съдържа много различни витамини, като А, С и 10 разновидности на витамин В. Пастата от уасаби (японския хрян) има прекрасни бактерицидни свойства и също съдържа витамин С, а маринованият гари (джинджифилът) e и добър източник на витамин C, и на магнезий, калий, мед и манган и се смята за отлично средство за регулиране на метаболизма и решаване на проблеми със стомашно – чревния тракт.

В ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Така погледнато,  не казахме нищо за дървените клечки. Казват, че хапката суши трябва да е толкова голяма, че да можем да я сложим в устата си наведнъж, но ако не  сме много сръчни с клечките, рискуваме хапката да се окаже не в устата ни, а в чинията. Вилицата пък не се вписва много - много в минималистичната азиатска атмосфера, ето защо сушито се яде и с ръце.

И понеже историята учи, че суши не остава неизядено, накрая се казва „гочи со сама дешита“. На български звучи като скоропоговорка, но в превод от японски ще рече „благодаря за угощението“, в свободен превод от японски ще рече „това суши беше прекрасно“, а в още по - свободен - „всички обичаме суши“....

 

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща