Как работи метаболизмът при всяка възраст?

25 Май 2017

Ако искате да познавате още по-добре тялото си и да сте наясно със спецификите при метаболизма на вашата възраст, това е за вас. Преди да прибегнете до поредните диети, нека да разберем малко повече за това как работи тялото ни при различните възрасти.

Между 20 и 30 години

Това е един от най-добрите периоди за вашето тяло. Разбира се, тук оказват влияние и гените, и начинът ви на живот. Но като цяло метаболизмът на 20-годишните работи много по-добре. Затова и те често си позволяват да хапват и пийват повече, без това да им се отрази твърде драстично на фигурата. Също така в тази възраст тялото има достатъчно мускулна маса, необходима за енергията, от която се нуждаем. Затова не се чувства и толкова силно умората в 20-те ни години. В същото време обаче, колкото повече възрастта нараства и се доближава до 30, метаболизмът започва полека, но устойчиво да се забавя.

Между 30 и 40 години

Системите и процесите в тялото ни започват да работят доста по-бавно. Храносмилането, отделянето, загубата на излишното тегло - всичко става с доста повече усилия и упражнения, отколкото, когато сме на 20 години. Отделно от това, тялото ни започва да губи мускулна маса, затова е необходимо да правим много повече физически упражнения, за да поддържаме добра форма.

Между 40 и 50 години

Когато прехвърлите 40-те, ще забележите, че метаболизмът ви драстично се забавя. Нивата естроген и прогестерон се променят и повлияват на месечния цикъл и репродуктивната система при жените. Губи се огромна част от мускулната маса, особено около 45-годишна възраст. Затова вече е абсолютно задължително да правите редовно физически упражнения, да не пиете много алкохол, да следите по-внимателно какво хапвате и да си набавяте достатъчно сън.

След 50 години

Обикновено към тази възраст менструацията при жените спира, което може да доведе до рязко качване на теглото. Мускулната маса е заместена предимно от мазнини. В същото време тялото ни се нуждае от много по-малко количество храна в сравнение с допреди 5-10 години. Затова жените след 50-годишна възраст трябва да променят значително режима и начина си на живот.

Вижте още:

Комбинация на храни = перфектно тяло

Убий порива за сладко!

10 принципа на интуитивното хранене (1 част )

10 принципа на интуитивното хранене (2 част )

Пътят към мечтаната фигура, но не през диети

Протеиновите диети: Мит или реалност?

 

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща