10 февруари: Свети Харалампий и един уникален български обичай

Снимки: Емилия Цончева

Снимки: Емилия Цончева

10 Февруари 2020

На 10 февруари църквата почита Свети Харалампий, който се смята от мнозина за покровител на меда и пчеларите, както и за спасител от болести.

Днес обаче ще ви разкажем и за един уникален български обичай, свързан с днешния празник. Уникален е не само по същността си, а и по обхвата – отбелязва се на едно единствено място в България - в Благоевград. Това се случва всяка година на 10 февруари в храм „Въведение Богородично“. Денят на Свети Харалампий е един от последните зимни празници в българската традиция.

_DSC4443.jpg

Свмчк. Харалампий живял през II век в Мала Азия. През този период имало страховити гонения срещу християните. Той бил много праведен и разпространявал Божието слово. След време станал епископ и имал голямо влияние върху хората. Въпреки, че бил жестоко и продължително измъчван по заповед на римския император Септимий Север, Харалампий доживял до 113 години. Бил подложен на страшни мъчения, за да се откаже от вярата си, а той се молел за душите на мъчителите си. Инквизиторите мъчели вярващите, а св. Харалапмий церял раните им. Хората започнали да вярват и да следват светеца. Тогава императорът наредил да бъде посечен с меч.

Народът почита Св. Харалампий, като вярва, че той е лечител на всички болести и най-вече на чумата, откъдето идва и другото наименование на празника в негова чест – „ Чуминден“. Според легендите чумата се появила на Атанасовден и започнала да всява смърт сред човечеството, докато св. Харалампий не я уловил и оковал във вериги. Вярванията са, че на днешния ден не трябва да се работи, за да не се освободи болестта.

Как обаче възниква обичаят, за който ви разказваме? В някои части на страната медът се носел за освещаване в църквата и се пазел като лекарство във всеки дом. Празникът започнал да се тачи и от пчеларите, които приели светеца за свой закрилник.

И до ден днешен, на 10 февруари в храм „Въведение Богородично“ в Благоевград, се палят свещи върху стотици буркани с мед, образувайки формата на кръст. Поверието гласи, че огненият меден кръст носи здраве и добра реколта на пчеларите.

_DSC4433_2.jpg

Според обичая всеки производител донася мед, а след тайнствения ритуал от него се хапва всяка сутрин до края на годината. Смята се, че осветеният мед е лечебен.

В този ден ще видите много хора да се стичат в храма, носейки бурканчета с мед в ръка. Ритуалът включва молебени от двама свещеници с участието на звънкия църковен хор. За да стане още по-тайнствено и мистично, ако останете малко след края на ритуала, ще видите слънчевите лъчи да проникват от прозорчетата на храма, сякаш се опитват и те да докоснат вълшебния мед.

Emi_Panorama1.jpg

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща