10 исторически събития, които промениха света

Снимка на Pete Linforth от Pixabay

Снимка на Pete Linforth от Pixabay

Автор: New Me

29 Октомври 2019

Ако трябва да изберем само 10 изключителни исторически събития, със сигурност ще ни е много трудно. И все пак никой не може да отрече, че без тези събития днес животът ни щеше да върви по съвсем различен начин и нищо нямаше да е същото.

Ето нашият избор в произволен ред.

1. Създаването на уеб мрежата. Можете ли да си представите сега да нямахме всички опции, които интернет ни предоставя и да не използваме мрежата по цял ден, както иначе правим? Вероятно не. Но за това велико откритие трябва да благодарим на създателя му - Тим Бърнърс-Лий, който преобръща не само 90-те години, но и целия ни живот.

2. Терористичните атаки от 11 септември. Това събитие беше повратна точка в много отношения. Развитият свят, който дотогава сякаш не си даваше сметка какви процеси назряват в мюсюлманските страни, беше изтръгнат шоково от състоянието си и си даде реална сметка за терористичната заплаха над него. Отделно събитията от 11.09.2001 г. дадоха началото на редица военни действия, променили хода на историята.

Снимка на alanbatt от Pixabay

Нюрнбергският процес: Присъдата на чудовищата

3. Използването на ядрените бомби. 1945 г. е особено тежка за целия свят, изтощен от жестоката война, обхванала всички. Втората световна война със сигурност ще остане в историята като една от най-бруталните, извадила на показ всичко най-лошо у човека. Не само зверствата в лагерите, но и военните действия, които са особено безскрупулни. Така се стига до август 1945 г., когато над Япония са две унищожителни атомни бомби, белязали цели поколения.

4. Аварията в "Чернобил". Макар че и до днес мнозина се опитват да прикрият следите си и да изкарат, че всъщност тази авария не е имала особени последици, тя е тотална катастрофа не само за сегашните, но и за следващите поколения. Почти всички болести и здравословни проблеми, на които има бум в момента - ракови заболявания, репродуктивни проблеми и др., са пряко свързани с радиацията, на която големи части от Европа са били изложени. А ефектът им няма да отслабне за стотици и дори хиляди години.

pixabay.com

32 години от Чернобилския ад или когато няма думи

5. Разпадането на Съветския съюз. Много показателен момент в историята, който показа, че диктатурата на комунистическия режим и изкуственото обединение на държави в съюз няма как да просъществува. Проблемите на бившите съветски републики продължават в немалка степен и след 1991 г., та чак до днес, а борбата на интереси, особено от страна на Русия оказва влияние върху историческите събития и до днес. Да си спомним за Крим.

6. Борбата на Мандела и Мартин Лутър Кинг. Макар и насочена към различни източници на неравенство, борбата на тези двама души бележи в голяма степен историята и те се превръщат в нарицателни за свободата и равните права. Със сигурност ситуацията днес нямаше да е същата без тези две значими личности.

Снимка на Emily Alp от Pixabay

Берлинската стена: Най-зловещият символ на Студената война

7. Масовото производство на пеницилина. Каквото и да говорим, напредъкът на медицината по отношение на борбата с болестите е изумителен. Но едно от събитията, които преобръщат историята, е намирането на начин в средата на миналия век за масово производство на пеницилин, което спасява стотици хиляди животи.

8. Колониализмът (16 - 20 век). Много процеси в света и в историята можеха да се развият съвсем различно, ако не бяха апетитите на големите и богати страни да притежават колонии, чиито ресурси да използват напълно безвъзмездно. Това обаче имаше своята цена и последствия, които се виждат особено ясно днес. Много развити страни сега плащат за своите действия и това променя облика на територията и дори на населението им. 

Снимка на Jordy Meow от Pixabay

След атомните бомби: Кошмарът в Хирошима и Нагасаки

9. Октомврийската революция. Със сигурност картата на Европа и събитията в редица страни щяха да имат съвсем различен облик, ако не беше се състояла Октомврийската революция. Тя променя изцяло живота в Русия, а по-късно - и в сателитните й държави. Последствията от тези процеси се виждат и днес, а за много държави резултатите след изграждането и падането на този режим са катастрофални.

10. Появата на Хитлер. Можете ли да си представите колко неща щяха да са напълно различни и колко събития най-вероятно нямаше да се случат по този начин в историята, ако не беше този луд, зъл и безпощаден човек, който да разпростре своята лудост над целия свят? И все пак, няма как да отречем огромнята роля, която този човек изиграва в историята. Да се надяваме, че никой и никога няма да повтори зверствата му.  

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща