8 изумителни факта за любовта

Photo by Sharon McCutcheon on Unsplash

Photo by Sharon McCutcheon on Unsplash

Автор: New Me

23 Октомври 2018

Моногамията не е запазена марка само за хората. Ако мислите, че отдаването на един-единствен партньор се среща единствено при хората, доста ще сбъркате. Има немалко видове животни, които водят моногамен живот. Сред тях са прекрасните лебеди, вълците и др.

Влюбването създава сходен неврологичен ефект като кокаина. Влиянието на любовта върху тялото ни може да е наистина мощно. Някои проучвания показали, че влюбването въздейства силно еуфорично и може да стимулира до 12 области на мозъка едновременно. 

Прегръдката намалява болката. Буквално и преносно. При ласки и прегръдка в тялото се отделя окситоцин, наричан от някои "хормон на любовта". Това помага за намаляване на физическата болка - като главоболие например. 

Крайностите в любовта не издържат. Често сме чували, че противоположностите се привличат и това донякъде е така. Според проучвания обаче връзки, в които партньорите са твърде различни или твърде еднакви, обикновено нямат бъдеще. Хубаво е да се намери златната среда и дори да сте различни като темперамент, да гледате в една посока. 

Разбитото сърце не е метафора. Според учени човешкото сърце наистина може да бъде "разбито". Така например при раздяла, развод, загуба на любимия човек може да се появи физическа болка в областта на сърцето. 

Влюбването трае една година. Според някои проучвания еуфорията около любовта - "пеперудите" в стомаха, вълнението, изобщо влюбването в другия продължава около година. След това отстъпва място на по-сериозните взаимоотношения или пък на омръзването, ако връзката е била чисто физическа.

Тайната на перфектната любов. Съставките, които помагат на любовта между двама души да издържи на времето и изпитанията, са грижа за другия, привързаност и интимност. Така поне показват резултатите от различни изследвания. 

Пеперудите в стомаха са истински. Не съвсем буквално, естествено, но процесът, за който се използва тази метафора, е съвсем реален. Причинен е от прилив на адреналин, когато сме с човека, в когото сме влюбени и сме по-развълнувани от обикновено.

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща