10 изумителни факта за мозъка на кучетата (1 част)

Автор: New Me

12 Февруари 2020

Кучетата не са просто разхождащи се най-добри приятели. Техният мозък не се ограничава само до трите команди „седни“, „гони“ и „мирно“. Дори и да не сте собственик на куче, трябва да знаете, че те са едни от най-интелигентните същества на планетата. Кучетата дори могат да страдат от същите страдания, които засягат и човешкия мозък. Нека разгледаме десет интересни факта за съзнанието на куче.

Кучетата могат да страдат от депресия и безпокойство

Кучетата могат да страдат от депресия и тревожност точно като хората. Въпреки че четириногите могат да бъдат полезни за хората по много начини по отношение на психичното здраве, тези пухкави спътници също могат да се борят с тежки състояния. Депресията им може да има задействащи фактори, които биха се отразили и на всеки човек, като например добавяне на някой нов член в семейството или някой, който напуска домакинството. Симптомите на депресия при куче са също толкова сходни със симптомите на депресия при хора. Те могат да загубят апетита си, да станат неактивни, да загубят интерес към любимите си дейности и да се оттеглят от света.

Кучетата обработват аромата по-добре, отколкото си мислите

Ако някога сте се чудили защо кучетата подушват почти всичко, тогава бъдете готови за шок: основното сетиво на кучето е миризмата. Кучетата притежават до 300 милиона обонятелни рецептори в сравнение с шест милиона при човека. Мозъкът на кучето е специализиран в идентифицирането на аромати. Процентът от мозъка на кучето, използван за анализ на миризми, е четиридесет пъти по-голям от човешкия мозък. Тъй като носът на кучето е специално пригоден да функционира по-добре от този на човека, те имат много предимства, които ние нямаме. Те имат способността да поемат въздух и да го издишват едновременно. Целта на това е да създаде непрекъсната циркулация на въздуха, докато ние, хората, имаме само способността да вдишваме или издишаме в даден момент. 

Кучетата могат да четат нашите изражения на лицето, подобно на други хора

Кучетата могат да обработят изражението на лицето на човека. Ако се усмихнете на куче, тогава кучете ще прецени в съзнанието си, че сте щастливи и вероятно ще ви се усмихне по свой начин. Те дори могат да реагират по-открито, като показват, че са щастливи, като подскачат, или размахват опашката си, или тичат из къщата или двора. Изследванията също така сочат, че кучетата имат същите умения за социално разпознаване, както бебето на възраст между 6 месеца до 2 години.

Кучетата искат да ни кажат какво мислят, но не могат

Вероятно е много разочароващо да се опитате да кажете на някого нещо, когато просто не можете да произнесете думите. Това е, когато има езикова бариера и се надявате, че странната ви комбинация от движения на ръцете ще накара някой да разбере какво се опитвате да кажете. Това е ежедневната реалност на кучетата. Те искат да говорят с нас, но не могат. Кучетата нямат думи, но могат да общуват с нас. Те правят това чрез различни техники на езика на тялото, които могат да ни дадат богата информация за това какво мислят. Ако знаем какво да търсим. Например, едно куче, което отклонява главата и облизва муцуната си, ни казва, че е нервно. Ако размаха опашката си трескаво, тогава знаем, че е щастливо. Има пет общи групи кучешки комуникационни сигнали - страх, възбуда, тревожност, агресивност и спокойствие. 

Кучетата могат да разберат какво говорите

Кучетата може да не могат да ни кажат какво мислят, но това не означава, че не могат да разберат какво говорим. Д-р Стенли Корен, експерт в кучешки проучвания, казва, че средно едно куче може да разбере около 165 думи и евентуално повече с обучение. Мозъците на кучетата обработват езика по подобен начин на хората. Те учат, точно като дете, че определени звуци означават определени неща. 

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща