10 книги, които трябва да прочетете поне веднъж

pixabay.com

pixabay.com

Автор: New Me

12 Януари 2018

Те са вълнуващи, силни, разтърсващи... Те са всичко, което можете да искате от една книга, и дори да не се превърнат във вашите лични любимци, задължително трябва да ги прочетете поне веднъж в живота си.

"Да убиеш присмехулник" - Харпър Лий

Публикувана през 1960-а, тази неостаряваща класика изучава човешкото поведение. В нея се преплитат любов, омраза, предразсъдъци, лицемерие и малко хумор. Книгата със сигурност няма да ви остави безразлични и ще я запомните за цял живот.

Вижте още: Чеслав Милош и 6 лекции за недъзите на нашия век

"1984" - Джордж Оруел

Дори тази година да е минала отдавна, подобен свят на контрол, страх и лъжи, описан в книгата, съвсем не е непознат за днешните общества. Книга, която ще ви накара определено да се замислите за много аспекти на живота и най-вече - за човешката природа.

Вижте още: Любовта е магия, но не е ключът към всичко

"Хари Потър и философският камък" - Джоан Роулинг

Независимо дали обожавате или мразите историите за малкия магьосник, просто не може да не прочетете поне първата книга от цяла една поредица, превърнала се в легенда. За приключенията на Хари Потър и за цял един нов свят - тази книга е всичко, което ви е нужно.

"Властелинът на пръстените" - Джон Толкин

Умопомрачителна книга - вълнуваща, напълно различна, невероятно добра. Мислите си, че филмите са уникални? Определено е така, но книгата ще ви отвее ума. Писана невероятно дълго време, изпипана до най-малките детайли, както като сюжет, така и като персонажи. Фенове или не на фентъзито - ако не прочетете тази книга поне веднъж, това е престъпление срещу вас самите.

Вижте още: Между редовете: Дърводелецът.

"Великият Гетсби" - Скот Фицджералд

В едно се преплитат блясъкът и изкушенията на джаз културата от началото на миналия век, охолството и луксът, и стремежът към истинската любов. Как би могло да се свърже всичко това - може да разберете само и единствено в тази невероятна за времето си, а и много след това, книга.

"Гордост и предразсъдъци" - Джейн Остин

Класика в жанра. Книга, която всяка жена е прочела поне веднъж (и препрочела още 100 пъти след това). Любовта на Елизабет и Дарси, пречките, гордостта... и могат ли чувствата да се преборят с предразсъдъците? Книга, на която всяко момиче се е смяло, плакало и въздишало. Ех, да имаше и сега мъже като Дарси....

Вижте още: Търся си приятел

"Дневникът на Ане Франк" - Ане Франк

Жестокостите на войните не трябва да се забравят никога. Благодарността, че сме се родили в сравнително мирни времена, не трябва да се пренебрегва никога. Едно момиче в лапите на ужаса и смъртта ще ви напомни това. Ако можете да понасяте сравнително добре тежките истории, тази книга не трябва да я пропускате.

"Джейн Еър" - Шарлот Бронте

Изключителна класика, която задължително трябва да се прочете поне веднъж. Трудно детство, любов, лъжи и пари, малко предразсъдъци и разочарование. Какво се случва накрая с едно бедно момиче, което се надява да задържи любовта? Вижте в книгата.

Вижте още: Забранената плът

"Отнесени от вихъра" - Маргарет Мичъл

Закъде ще е този списък, ако не присъства именно тази книга, с толкова много страст и обрати, за разлика от леко наивните според някои "Джейн Еър" и "Гордост и предразсъдъци", тази книга не спестява нищо. Както за живота, така и за любовта. Няма нищо през розови очила и със сигурност ще ви държи в напрежение през цялото време.

"Брулени хълмове" - Емили Бронте

Вероятно се питате каква е връзката й с Шарлот Бронте (разбира се, ако отдавна не сте наясно вече). Просто са много талантливи сестрите Бронте... И все пак "Брулени хълмове" е шедьовърът в това семейство. Любов, страст, разочарование, гняв, омраза. Емоциите са толкова силни, че буквално поглъщат. Една от най-вълнуващите книги за любовта. Препоръчваме ви я горещо. 

Вижте още:

Между редовете: "С аромат на тютюн"

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща