10 непознати факта за „Нотр Дам“

Photo by Priscilla Fraire on Unsplash

Photo by Priscilla Fraire on Unsplash

Автор: New Me

16 Април 2019

Тази година целият свят гледаше към "Нотр Дам" в Париж с притаен дъх. И макар че един от символите на Европа едва не изгоря, оставяме да се прокрадне надеждата, че не всичко е изгубено. 

Защото "Нашата дама" и друг път е устоявала на времето и погрома, и е нещо много повече от катедрала.

1.  Назад във вековете катедралата е била обект на разрушителни действия - през 16 век и хугенотите, и френският крал допринасят за това. Много от акцентите на "Нотр Дам" били премахнати, защото се смятали за идолопоклоннически. Гробниците и красивите прозорци били унищожени, за да бъдат заменени от нещо по-модерно тогава.

2. По време на Френската революция катедралата била превърната в склад за провизии, като много от емблематичните статуи по нея били "обезглавени" от разбунтувалите се французи.

3. Там е имало и друг сериозен пожар много назад във времето. Книги за средновековната архитектура свидетелстват, че през 13 век в "Нотр Дам" пламнал голям пожар, който спрял ремонтните дейности в сградата за период от 10 години, докато щетите бъдат премахнати.

4. Всяка частица от катедралата е уникална и сякаш води свой живот. Внушителната камбана в една от кулите тежи цели 13 тона и е наречена "Еманюел". 

5. Само дни преди страшния пожар от 15 април тази година, с цел реставрация са били премахнати статуите на 12-те апостоли от "Нотр Дам". Така реално те са били спасени.

6. Парижката катедрала е най-въздействащото място за туристите в Париж, като привлича над 13 милиона посетители всяка година - повече дори от Айфеловата кула.

7. През 1804 г. Наполеон Бонапарт поискал от папата да го короняса за владетел именно в "Нотр Дам".

8. В 19 век Квазимодо реално спасява "Нотр Дам". След Френската революция катедралата била оставена на милостта на времето, но книгата на Виктор Юго "Парижката Света Богородица" толкова развълнува читателите по цял свят, че е наредена реставрацията на "Нотр Дам". И оттогава тя не спира да привлича милиони посетители всяка година. 

9. Строителството на "Нашата дама" започва през 1163 г. на островчето в средата на Сена - Сите. Завършено е два века по-късно - през 1345 г. Смята се за най-голямото бижу на средновековната готическа архитектура. 

10. Смята се, че всичко в катедралата е създадено според "златното сечение" в архитектурата. Символ на красотата и хармонията, познато още на древните гърци и египтяни.  

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща