11 известни цитати, преведени на политкоректен език

Снимка на John Hain от Pixabay

Снимка на John Hain от Pixabay

14 Февруари 2020

Политкоректното говорене не е само приумица на съвременния свят, а вече на практика единственият начин да изкажеш определена теза, без да бъдеш набеден за дегенерат и рушител на глобалната утопия.

В това отношение великите мислители, поети, откриватели и философи на миналите векове имат още много какво да учат. Как биха звучали те, ако трябваше думите им да бъдат добре приети в 21-ви век?

Абсурдно, бихте си помислили? И бихте били абсолютно прави. Точно толкова абсурдно, колкото всички останали абсурди, които ежедневно ни се налага да “консумираме.”

1. “Само две неща са безкрайни - вселената и човешката глупост. За първото не съм сигурен.” - Алберт Айнщайн

По-склонен съм да изразя своето съмнение във високите средни стойности на целокупния интелект на популацията на планетата Земя, отколкото в потенциалната вероятност за пространствена ограниченост на Вселената. Допускането ми е изцяло базирано на персонални наблюдения и не претендира за универсална валидност.

Джим Парсънс в Теория за Големия взрив

Страхувате се от подслушване? Ето как да водите безопасен телефонен разговор

2. “Мъдрите мъже говорят, защото имат какво да кажат; глупаците говорят, защото трябва да кажат нещо.” - Платон

Можем да проследим определена теоретична тенденция, според която при интелектуално доминантните индивиди, без оглед на пола им, мисловните конструкти са темпорални предшественици на вербалните. При личностите с по-слабо изразени интелектуални заложби, от друга страна, тази тенденция се очертава като диаметрално противоположна.

3. “Красотата е както мистериозна, така и ужасна. В нея воюват Бог и Дяволът, а бойното им поле е човешкото сърце.” - Фьодор Достоевски

Наличието на приятни за сетивата външни черти на даден спесимен има двойствен характер, успешно балансиращ позитивните и негативните си характеристики. Естетическата издържаност е феномен, предизвикващ силно противоречие във психо-емоционалното състояние на индивида, карайки го да изпитва както високи, така и низки страсти.

4. “Никога не позволявайте училището да пречи на вашето образование.” - Марк Твен

Колкото и да сте вглъбени в своите ангажименти със задължителен характер, свързани с просперитета Ви в системата на формалното образование, Вие би следвало да си позволявате спорадични и контролирани прояви на свободна воля във връзка с допълнителните знания, които бихте желали да получите.

Снимка на Timur Mansuraliev от Pixabay

Ако бяха публикувани днес: Facebook VS. Пушкин

5. “Ако се страхувате от самотата, по-добре никога не се женете.” - Антон Чехов

Отчуждението в рамките на семейството и липсата на пълноценна комуникация с партньора са едни от най-сериозните предпоставки за неудовлетвореност и депресивни състояния сред хората, сключили граждански брак през последните петнадесет години. Това сочат данните от най-новото проучване на Факултета по граждански бракове към Университета в Горно Нанадолнище.

6. “Имам усещането, че между монотонността и смъртта няма почти никаква разлика.” - Шарлот Бронте

Динамиката на човешкото съществуване е по презумпция една от основните предпоставки, необходими за постигане на чувство на себеосъществяване, което от своя страна стимулира жизнената енергия и самоусъвършенстването.

7. “Да вярваш в Бог е невъзможно. Да не вярваш в Него - абсурдно.” - Волтер

Религиозният дискурс е материя с чувствителен характер, провокираща разнородни дискусии както между вярващи и невярващи, така и между самите вярващи. При всички положения, това не може да бъде основа за каквато и да било нерегламентирана дискриминация по религиозен принцип, вървяща срещу конституционните и общоевропейски постулати.

8. “Бъди промяната, която искаш да видиш в света." - Махатма Ганди

Проактивният светоглед е стабилна основа както за постигане на личностно израстване, така и за иницииране на обществено полезни реформи, засягащи публичната сфера.

Снимка на Johnnie Shannon от Pixabay

Ако българските политици бяха известни мислители

9. “Ден без смях е пропилян ден.” - Чарли Чаплин

Чувството за хумор е витална предпоставка за пълноценно обживяване на реалността, дори и тя сама по себе си да не предразполага индивида към хумористични помисли.

10. “Дайте на една жена правилните обувки и тя може да покори света.” - Мерилин Монро

Скорошни маркетингови проучвания сочат, че над 15% от пазара в Северна Америка потенциално би се възползвал от ортопедичен продукт, изготвен по поръчка. Технологии като 3D печатът могат да осигурят прецизиране на стелката, да намалят натоварването на крака, и по този начин да помогнат на всички граждани, определящи себе си като човеци от женски пол, да се чувстват по-самоуверени при преследването на големите цели пред себе си.

11. “Когато критикуваш - критикувай мнението, а не автора му.” - Леонардо да Винчи

Личностните нападки са белег на безсилие и ниска култура, които нямат място в една цивилизована дискусия, колкото и радикално да се конфронтират тезите на противоположните страни.

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща