11 юни: Бруталната чистка на Сталин започва

Снимка на OpenClipart-Vectors от Pixabay

Снимка на OpenClipart-Vectors от Pixabay

Автор: New Me

11 Юни 2019

Датата е 11 юни, а годината е 1937 г. В Съветския съюз започват събития, по-късно наречени "Голямата чистка" или "Големият терор", а техен поръчител е не друг, а именно съветският лидер Йосиф Сталин.

След смъртта на предишния лидер и водач на Болшевишката партия Владимир Ленин през 1924 г., установяването на негов наследник начело на СССР отнема време. Вътрешнопартийните битки са ожесточени, но все пак Сталин успява да засили влиянието си и да утвърди диктаторската си позиция. През 1929 г. той овладява цялата власт, а най-страшното тепърва предстои.

Уплашени от засилващото се влияние на Сталин и нестабилното му поведение, някои от високопоставените партийни членове започват да се замислят дали диктаторът е способен да управлява Съюза. Усетил настроенията срещу себе си и параноично приемащ, че всеки може да е заплаха за управлението му, Сталин измисля начин да се отърве от противниците си и да смаже всякакъв опит за подкопаване на властта му.

Първите мишени са набелязани - хората на високи позиции в Болшевишката партия. Премахването им обаче трябва да има привидно оправдание. Сталин използва думи като "заговорници" и "врагове на народа" за противниците си. Обвинени в шпионаж или заговори срещу него, основните противници на Сталин са осъдени набързо и екзекутирани. Премахнати са основоположниците на Болшевишката партия, изиграли роля в преврата през 1917 г., с който се прекратява царската власт. 

Вместо да се успокои с тези екзекуции обаче, Сталин решава, че е намерил удачен начин да елиминира онези, подкопаващи властта му на всички нива. Така започват известните московски процеси. Те са тотален фарс и постановка, а изходът от тях е очакван - критиците на диктатора намират смъртта си. Не остава пощадена и армията - смята се, че над 30 000 военни, в това число и изключителни генерали, адмирали и стратези са убити. А това се случва на прага на Втората световна война. Залогът за Сталин обаче е по-голям - собствената му власт трябва да бъде бетонирана.

Тогава бруталната чистка пуска пипалата си още по-надолу и адът за непартийните се отприщва. Огромни жертви дават обикновени граждани и селяни, представители на малцинствата, интелигенцията - артисти, писатели, учени и др. Сталин издава и жестоката заповед - семействата на компрометираните съпрузи и бащи също са отговорни пред властта и трябва да си понесат последствията. Така се стига до екзкуциите на жени и деца, заради съмнително обвинение.

Цифрите са различни, но се смята, че поне 500 000 души са намерили смъртта си в Големия терор от 1937-38 г., а и след това. А над 1 милион души са били изпратени в трудови лагери при жестоки условия, откъдето малцина са се завърнали живи и с ума си.

Днес не са малко онези, които оправдават действията на Сталин и наложения от него строй. Историята обаче трябва да се помни и да не се подменя. А фактите са, че Сталин не се е спрял пред никакви човешки и морални бариери, за да подсигури едноличната си власт. И нищо друго не е имало значение - нито терорът над хората, нито стотиците хиляди жертви.

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща