12 невероятни психологически факта

Автор: New Me

22 Май 2018

Човешкото съзнание е безгранично и никой не може да ти даде точно обяснение защо нещо се случва по конкретен начин. Но това са 12 невероятни психологични факта, които със сигурност ще те приближат поне с една идея по-близо до разгадаването на необятния ум.

Мозъкът ни е по-креативен, когато е под напрежение

Проучвания показват, че мозъкът ни е много по-креативен, когато го претоварваме. Може и да ви звучи странно, но е факт. Когато сме уморени, искаме само да си починем и не можем да контролираме мислите си. И даваме воля на мозъка ни да блуждае. И ето така се появяват и най-добрите идеи.

Игнорираме хората, които ни уважават, за да обръщаме внимание на тези, които ни игнорират

Изглежда напълно необяснимо, но сме привлечени от хора, които не дават и пет пари за нас. И не само – често биваме обсебени от тях. Причината е, че хората искат да имат това, което не могат да имат. Учени твърдят, че този порив е свързан с мотивацията и пристрастяването. Не е ли ирония?

Вижте още: Навиците, които изграждат силна връзка

Решенията ни са по-рационални, ако мислим на чужд език

Когато трябва да вземем решение за нещо важно, обикновено дори без да искаме вкарваме и емоции в това. Оказва се, че не можем да избягаме от ситуацията. И така се оказва, че сме склонни да влагаме и негативни емоции при взимането на решения.

Ако обаче опитаме да мислим на чужд език, успяваме да изолираме емоциите. Просто опитайте. И ще видите, че ще вземете по-добро решение.

Отношението към келнера говори за характера ни

Всички сме ставали свидетели на изключително грубо и арогантно отношение към сервитьори. Експертите твърдят, че никога не трябва да вярваме на хора, които са груби към келнерите. Защото това издава истинския им характер. А ти как се отнасяш с персонала в ресторанта?

Вижте още: Това е Любовта!

Страшните неща ни правят по-щастливи

Това е една от тайните за щастието. Колкото повече се осмеляваш да излизаш от зоната си на комфорт и да пробваш нови неща, толкова повече се изпълваш с увереност. И съответно се чувстваш щастлив от това. Психолозите казват, че страхът е щастие. Предизвикай се! Осмели се да опиташ.

Ако говорим за успехите си, сме по-близо до провал

Ако искаш да успееш, не казвай на никого - съветват експертите. Да пазиш в тайна намеренията си само по себе си е голяма стъпка напред. Когато говориш за тях, говориш в бъдеще време и изпускаш настоящето. И може да усетиш напрежение. Така че запази намеренията си в тайна и работи упорито, за да ги постигнеш.

Стресът от изгубен телефон е равен на този на сватбения ден

Знаете ли за фобията от загубен телефон или да бъдеш извън обхват? Според учените почти всеки втори човек не си изключва телефона никога. Ти пристрастен ли си към телефона си?

Вижте още: Връзката ви ще издържи, ако имате това

Прекарваме 80% от времето си в клюки

Сигурно веднага се сещате за жени, като прочетете това...Е, да ама не. Мъжете обсъждат не по-малко от жените. Прекарваме много време в обсъждане на други хора, ситуации и решения. Просто се наслаждаваме на това. Учени твърдят, че не просто ни носи удоволствие, но може да има отношение и към оцеляването ни.

Дълголетниците са най-депресираните работници

Столетниците са поколение, изпълнено с напрежение, гняв и депресия. Един от всеки пет твърди, че е бил силно депресиран от работата си. Така че нека бъдем внимателни и деликатни към хората на напреднала възраст.

Вижте още: 3 причини да изтървете любовта

4 минути стигат, за да се влюбиш

За толкова време мозъкът може да реши дали да се влюби или не. Така че ако искате да впечатлите някой, пригответе се да му привлечете вниманието за 3-4 минути. Успех с първото впечателние. То е най-важното!

Емоциите могат да предвидят бъдещето

Имали ли сте някога усещането, че нещо лошо ще се случи? Просто си го знаел, без да знаеш защо. Е, всичко е свързано с интуицията ни. Това, което усещаме дълбоко в себе си, обикновено е вярно и предвещава какво ще се случи.  Дали на нас, или на другите, но ще се случи.

Можем да контролираме сънищата си

Представете си, че сте заклещени в сън и не можете да избягате. Единственият изход е да полетите. Тогава полетете. Колкото и да е странно, можем да контролираме сънищата си. Всеки може да го прави. Просто стойте спокойно и се фокусирайте.

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща