13 доказани ползи от ябълковия оцет (1 част)

Автор: New Me

20 Май 2020

Страхотните ползи за здравето на ябълковия оцет са много, тъй като се смята, че той регулира нивата на кръвната захар, засилва загубата на тегло, подобрява здравето на червата, понижава нивата на холестерола и подобрява здравето на кожата.

Какво е ябълков оцет?
Ябълковият оцет е вид оцет, приготвен от зрели, прясно намачкани ябълки. Ябълките се ферментират и преминават през строг процес за получаване на крайния оцетен продукт. 

Хранителни факти
Ябълковият оцет има само три калории на една супена лъжица (15 грама) и почти няма въглехидрати. Според Националната база данни за хранителни вещества съдържа малки количества калий, магнезий, фосфор и калций. Подобно на ябълковия сок, той може да съдържа пектин, В-витамини (В1, В2 и В6, биотин, фолиева киселина, ниацин, пантотенова киселина) и витамин С.

Оцетната киселина е основното активно вещество, отговорно за мощните ползи за здравето, като отслабването също се смята за такова. Аминокиселините в този оцет са ефективни антисептици и антибиотици, докато съдържанието на оцетна киселина в оцета може да помогне при лечението на различни гъбични и бактериални инфекции.

Нефилтрираният органичен ябълков оцет съдържа колония от бактерии, наречена „майка“, която има вид на паяжина. Тази бактерия е щадяща червата и често се счита за най-хранителната част от него.

Ползи от ябълков оцет
Най-впечатляващите ползи за здравето на ябълковия оцет включват:

Предотвратява киселинния рефлукс
Гастроезофагеална рефлуксна болест, наричана още киселинен рефлукс, е състояние, което възниква, когато има обратен поток на консумираната храна, от стомаха към хранопровода, причинявайки симптоми като гадене и киселини. Д-р Зоу Йе от Аризонския държавен университет публикува проучване, в което е отбелязано, че субектите, които консумирали ябълков оцет, показали повече от 75 процента намаляване на епизода на киселинния рефлукс и един час закъснял рефлукс в сравнение с тези, на които им се давал антиацид. Това са положителни резултати, които показват потенциалната ефикасност на оцета при тези проблеми.

Ябълков оцет за отслабване
Ябълковият оцет се счита за отлична терапия за отслабване. Той работи, като кара тялото да изгаря нежелани калории и засилва метаболизма на организма до оптимални нива. Поддържа контрола на апетита и изгарянето на мазнини в тялото. Според проучване, публикувано от екип от японски изследователи в списанието Bioscience, Biotechnology и Biochemistry, оцетната киселина, която е основният компонент в нея, може да помогне на метаболитния синдром чрез намаляване на затлъстяването.

Нива на кръвна захар
Според изследователски доклад, публикуван в списанието на American Diabetes Association, две супени лъжици разреден ябълков оцет могат да намалят нивата на кръвната захар на гладно. Той може също така значително да подобри чувствителността към инсулин при тези с или инсулинова резистентност, или диабет тип 2. Според едно проучване върху животни, хранени с ябълков оцет в продължение на четири седмици, значително намаляват нивата на кръвната захар. Тези открития са обещаващи, но са необходими повече изследвания и клинични изпитвания.

Намалява холестерола и подобрява здравето на сърцето
Оцетът съдържа оцетна киселина, заедно с хлорогенна киселина, за която се смята, че ефективно помага за намаляване на нивата на LDL (лошия) холестерол и повишаване на нивата на HDL (добрия) холестерол, като по този начин защитава сърдечно-съдовата система. Изследователи от Департамента по хранене в Харвардската школа за обществено здраве публикуват проучване в Американското списание за клинично хранене, което показва, че жените, които ядат салати, подправени с оцет (по-висок прием на алфа-линоленова киселина), имат по-малък шанс за развитие на сърдечно заболяване. 

Грижа за кожата
Балансирането на нивата на pH на тялото ви е наложително за поддържане на здрава кожа, а ябълковият оцет може да направи чудеса за кожата ви поради умерените си алкални нива. Нивото на pH на този оцет е подобно на нивото на pH защитната киселина на кожата. Изплакването с ябълков оцет може да помогне за възстановяване на блясъка на кожата и ограничава разширяването на порите на кожата. Това предпазва кожата ви да не стане прекалено мазна или суха и балансира производството на себум и подобрява циркулацията на хранителните вещества.

Как да използвам:
Смесете една супена лъжица ябълков оцет с две чаши вода. С напоен тампон нежно обтрийте лицето. Употребата на този оцет може да помогне да се избягват бактериите и да се премахват мъртви кожни клетки. Необходими са обаче повече научни доказателства и проучвания в подкрепа на това твърдение.

Според доклад в списанието Applied Microbiology and Biotechnology, ябълковият оцет е комбинация от млечна киселина, лимонена киселина, оцетна киселина и янтарна киселина, всички от които имат потенциала да възпрепятстват растежа на propionibacterium acnes, който е бактерия който е отговорен за развитието на акнето. 

По същия начин проучване в Journal of Cosmetic Dermatology посочва, че използването на млечна киселина за лечение на белези от акне в продължение на три месеца води до подобряване на текстурата, пигментацията и външния вид на кожата. 

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща