13 доказани ползи от ябълковия оцет (2 част)

Автор: New Me

21 Май 2020

Вече ви разказахме за част от ползите: 

13 доказани ползи от ябълковия оцет (1 част)

А ето и другите:

Грижа за косата
Този оцет е полезен при контрола на пърхота и балансирането на нивото на pH на скалпа. Можете също да опитате да приложите две до три лъжици оцет директно върху скалпа и да го изплакнете след пет минути или да го оставите така. Избягвайте контакт с очите, за да не предизвикате дразнене. Това се счита от мнозина за ефективно домашно средство, но са необходими повече научни доказателства за ефикасността на ефектите на оцета върху грижата за косата, за да се подкрепят тези твърдения.

Увеличава чувството за ситост
Когато разредният ябълков оцет се консумира с храна с високо съдържание на въглехидрати, е установено, че той помага за увеличаване на усещането за ситост и помага при загуба на тегло, като предотвратява преяждането. Според проучване, публикувано в European Journal of Clinical Nutrition - тези открития предлагат интересни открития за ефектите от консумацията на мариновани или ферментирали продукти, заедно с високо въглехидратна храна. 

Кръвно налягане
Група изследователи от Китай публикува проучване в Европейското списание за хранене, което показва, че поради няколко механизма, оцетът показва ефикасност за намаляване на високото кръвно налягане при плъхове, което е основна причина за сърдечни заболявания и бъбречни проблеми при хората. Това проучване на животни показва потенциала му и проправя пътя за бъдещи проучвания, които да бъдат проведени, за да се открие повече за ефектите на този оцет върху хипертонията.

Симптоми на диария
Съдържанието на пектин в оцета помага за лечение на симптоми на диария, като образува насипни влакнести вещества. Пектинът също образува защитна обвивка, която действа за успокояване на лигавицата на дебелото черво. И така, две супени лъжици органичен ябълков оцет, разреден в осем лъжици топла вода, три пъти на ден, е препоръчително средство.

Астма
Традиционно много хора смятат, че ябълковият оцет помага за предотвратяване на хронична астма, като се прилага подложки, напоени с оцет, във вътрешната зона на областта на китката им. Това обаче не е доказано научно.

Потенциал против рак
Изследване, публикувано в Medscape General Medicine от д-р Carol S. Johnson и др., посочва, че този здравен тоник може да помогне за неутрализиране на свободните радикали, които имат потенциал да образуват ракови израстъци. Съдържанието на бета-каротин действа като антиоксидант и ефективно неутрализира свободните радикали, образувани при окисляване. Въпреки че тази корелация е обещаваща, са необходими повече изследвания, насочени конкретно към антираковия потенциал и оцета.

Странични ефекти от ябълков оцет
Ябълковият оцет е сравнително безопасен за всички. Ако обаче го консумирате в повече, това може да доведе до следното:

Ерозия на емайла: В доклад за 2014 г., публикуван в списанието Clinical Laboratory, се посочва, че ябълковият оцет или всеки друг вид оцет поради киселинното си съдържание може да износва емайла на зъбите с течение на времето, ако се консумира в неразреден вид. 
Изгаряне на гърлото: Екип от изследователи от Министерството на науката за околната среда на човека в доклад, публикуван в Journal of the American Dietetic Association, заяви, че консумацията на много ябълков оцет може да причинят изгаряния на хранопровода. 
Ниски нива на калий: Ако се приема в излишък, това може да причини нисък калий в кръвта. С течение на времето може да допринесе и за остеопороза. 

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща