140 години футболна съдийска свирка

Автор: New Me

09 Юли 2018

В разгара на Световното първестно по футбол за кой ли път се убеждаваме, че дори най-незапалените по играта почват да се вълнуват. Уж не се интересуват, ама хвърлят по един поглед към екрана. А знаете ли, че първият път, в който е прозвучала съдийска свирка на мач е преди точно 140 години. Връщаме лентата назад...

Случва се на днешната дата през 1878 година в Англия. Реферската свирка се появява по време на среща, играна в Нотингам. В същото време първият футболен клуб в света - „Шефийлд”, е основан доста по-рано – през 1855 година. А преди първата съдийска свирка и първият тим, е първият правилник на играта, която покорява целия свят. Той е написан през 1848 година в Кеймбриджския университет. През 1863 година в Англия е създадена и Футболната асоциация.

През 1939 година стават задължителни номерата на играчите. От 1951 година започва да се използва бяла топка в мачовете. Същата година се играе и първият официален мач на изкуствено осветление - срещата между „Арсенал” и „Апоел” (Тел Авив) е на стадион „Хайбъри”.

И понеже и друг път сме имали повод да го кажем, но съдбата си знае работата. Отново на 10 юли, но 1994г. на Световното първенство по футбол в САЩ България победи Германия и се класира за полуфиналите. На полуфиналите отпадна от Италия и се класирахме четвърти. А кой не помни еуфорията от оново време..
 

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща