Photo by Patrick Fore on Unsplash

Photo by Patrick Fore on Unsplash

21 Декември 2017
Добави в любими
Автор: New Me

3 невероятно вкусни идеи за Коледа

Какво е Коледа без уютно място и прекрасна трапеза, около която да се съберем? При това не е задължително да се охарчите, за да приготвите нещо вкусно за любимите си хора. 

Предлагаме ви няколко изпитани рецепти от професионалист, с които да зарадвате близките си за наближаващите празници.

Малки питки със сирене 

Необходимите продукти са:

2 и половина чаени чаши брашно

2 яйца

1 чаена чаша кисело мляко

1 чаена лъжица сода

1 чаена лъжица сол

малко сирене

малка бучка масло

Содата се слага в киселото мляко и се разбърква, докато шупне, добавят се останалите продукти, без маслото и сиренето, и се замесва тесто. Тестото се разделя на 12 топки, намазват се с жълтък, като върху всяка топка се прави дупка отгоре, в която се слагат сирене и масло. Печете в предварително загрята фурна. 

Тутманик 

Необходимите продукти са:

1 кг брашно

3 яйца

мая

60 г масло

1 с.л. захар

½ супена лъжица сол. 

В малко вода (3/4 чаша) се разбъркват маята, солта, захарта и яйцата, като от тях отделяте 1 жълтък. Добавя се брашното, като се замесва тесто, което после се разделя на 3 равни части. Всяка една се разточва и се маже с масло, след което се навиват на руло и се сплитат. Направената плитка се навива в тава и се оставя малко да бухне. Намазва се с жълтъка, вода и малко сол. Пече се в загрята фурна. Рулата може да са по-тънки и дълги, а броят им да е още 5 и 7. 

Пирог 

Трябват ви:

½ прясна мая (или пък 1 суха)

½ чаена лъжица сол

1 чаена чаша прясно мляко

200 мл маргарин

около 4 чаени чаши брашно

Замесва се меко тесто и се оставя в хладилника за поне 4 часа. След това тестото се разточва в правоъгълна форма и се реже на две. Едната част трябва да е по-голяма (около 3/5 от тестото, а за другата да останат 2/5). По-голямата се разстила по дъното и стените на тавата, а по-малката служи като „капак”. Между двете части се слага плънка по ваш избор:

Спанак, сирене, яйца

Праз

Кайма, гъби, лук

Тестото е удачен вариант и за пица, кифлички и бухти.

Предишна Следваща