3 причини за липса на резултат при отслабване

Photo by rawpixel on Unsplash

Photo by rawpixel on Unsplash

08 Януари 2019

Оригиналната статия е публикувана в сайта на Страхил Иванов

Има моменти в спазването на всеки режим и програма, когато си мислиш, че просто светът е срещу теб… Броиш калории, даваш всичко от себе си в залата, обявил си война на сладкишите и безалкохолното и все пак нещо те спъва, без да знаеш какво…

В такива моменти много хора се отказват, други хвърлят вината върху потенциални здравословни проблеми или „генетика“, а трети просто търсят основателна причина за застоя, за да могат да се справят с него.

В тази статия ще потърсим обяснение за този проблем и веднъж завинаги ще намерим решение за него. Ето кои са най-вероятните причини за застой по време на отслабване:

1. Не смяташ правилно калориите си

За да отслабнеш, трябва да си в калориен дефицит – т.е. да приемаш по-малко калории, отколкото гориш. Или съответно да гориш повече, отколкото приемаш. За целта трябва да изчислиш приблизителния си дневен енергоразход и в същото време да следиш дали калориите, които приемаш, са по-малко от тези, които гориш. Нужните сметки можеш да направиш лесно, с помощта на калориен калкулатор.

Но ако не следиш грамажа на храната си с кухненска везна и се храниш "на око", както много хора правят, има голяма вероятност да подценяваш калорийното съдържание на храните. Ето защо диети като 90-дневната диета спират да са ефективни след определен период от време. Мислиш си, че за обяд си изял 300 ккал, а те всъщност са 550. Да, наистина разликите могат да са толкова големи. Комбинирай тези отклонения в рамките на няколко поредни дни и от калорийния ти дефицит няма да има и следа. А резултатът ще е застой.

2. Търсиш напредък само и единствено в теглото си

Първият инстинкт на всеки, който иска да отслабне, е да следи теглото си. Но да следиш напредъка само на база теглото си, е една от най-големите грешки, които можеш да допуснеш.

Това е така, защото теглото е непостоянна величина, която варира не само в различните дни, но и в различните части от деня. В някои случаи разликата от сутрешното до вечерното тегло може да е над килограм.

Затова е важно, когато следиш теглото си, да го правиш средноаритметично – мериш се всяка сутрин на гладно и след уриниране и записваш стойността. Правиш това последователно в рамките на 7-10 поредни дни, след което вземаш само средноаритметичната стойност (събираш теглото за всеки от дните и го делиш на броя дни). По този начин ще елиминираш отклоненията в теглото, причинени от задържане на вода, съдържанието на червата и т.н.

Но дори и измерено средноаритметично, само по себе си теглото не е достатъчно, за да изградим реална представа за напредъка си. Най-доброто решение е да следиш не само него, но и различните обиколки – на талия, ханш, гръдна обиколка, обиколка на бедра, ръце и дори на врата. Това ще ти даде много по-голям обем от информация за ефективността на твоите хранителен режим и тренировки, както и какъв е реалният ти напредък.

3. Не преизчисляваш калориите си с течение на времето

За да се определи калориен дефицит или излишък, първо трябва да се пресметнат няколко други променливи, като базов метаболизъм, приблизителен дневен разход на енергия и т.н.

За целта се използват формули, които дават доста точна, но все пак приблизителна информация за тези стойности. Калорийния калкулатор по-горе работи точно така. Но тези начални данни дават само отправна точка.

С изгарянето на мазнините тялото намалява обема си, а по-малкото тяло има нужда и от по-малко енергия (калории), за да се поддържа. Всъщност, мазнините не са метаболитно активна тъкан, но мускулите са. А почти никога не се изгарят само мазнини, с тях малко или много се изгаря и част от мускулната маса, което в крайна сметка оказва влияние и върху енергийните нужни на тялото.

Това е нещо, с който обикновената диета не се съобразява. Почти всички популярни, масови диети не само, че не вземат предвид промените в метаболизма и енергоразхода по време на отслабване, но дори не се съобразяват с първоначалните изчисления, които споменахме. А това означава, че водят само до временни и трудни за поддържане резултати.

Ето защо, ако вече си отслабнал значително, без да променяш калориите си и впоследствие си попаднал в застой, може би е време да преизчислиш калорийния си прием, за да продължиш да сваляш и да постигнеш целта си.

В заключение…

Това са едни от най-често срещаните причини за застоя по време на отслабване. Но в действителност има много други фактори, които също влияят на резултатите ти, като например липсата на сън, прекомерният стрес, съпътстващи здарвословни проблеми и т.н.

Това, което трябва да знаеш е, че застоят не означава край на напредъка ти и не е непреодолима стена пред крайната цел. Той е само крайпътен камък, който трябва да заобиколиш, за да стигнеш до нея.

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща