4-метрова българска скулптура „оживя” на площад в Западна Франция

Автор: New Me

07 Юни 2019

Българският скулптор Живко Седларски откри във Франция поредната си монументална творба. За празника на Сонс дьо Бретан (на 26 май) - градът, в който живее, на площада пред кметството бе поставена високата над четири метра скулптура „Бретонката” - тематично свързана с този регион на Западна Франция. Творбата показва бретонска девойка унесена в ритъма на характерния бретонски танц.    

Изработена е от арматурно желязо и е в червен цвят. Създадена е преди две години през 2017 -та и досега е показвана на изложба в едно френско шато, където всъщност от управата на Сонс дьо Бретан я харесват. Това е поредната новаторска скулптура, която Живко Седларски създава от арматурно желязо.  

„Докато за другите арматурното желязо е материал, който се поставя в основите на сградите и се скрива в бетона, за мен това е материал за изграждането на скулптури. Аз го изваждам от неговата първоначална роля и му давам нова - да носи наслада на минувачите и да служи за възпитаването на вкуса им. Красотата на този материал е в това, че с него рисувам скелета, рисувам сктруктурата и когато една скулптура е завършена - тя е прозрачна, ефирна, пълна с много въздух и пространство, през нея прозират и сградите, които я заобикалят”, споделя Живко Седларски. 

Първата си скулптура от арматурно желязо – „Птицата” българинът създава през 2008 г. „Птицата“ е висока 183 см и е в два цвята – червено и черно. Следва я „Червена тишина“, женски силует в рокля от арматурно желязо с височина 2,20 м. Днес тя може да се види в най-големия търговски център на град Суджоу в Китай. 

Авторът създава и „Златна тишина“ – отново от арматурно желязо, но в златист цвят. Скулптурата краси парка на замъка Bois Guy във Франция. 

От арматурно желязо е и проектът „Jump” - една от забележителните творби на Живко Седларски. Замислена е като скулптура, която да се рее във висините на небето. В представите на автора й тя е 4- метрова женска фигура, стъпила на покрива на сграда. 

Скулптурата представя жена в ефирна рокля, с развети от вятъра коси  в мига преди да скочи в неизвестното. 

Изработените от арматурно желязо скулптури превръщат в красива реалност творческите хрумвания на българския художник.  

"Играя с прозрачността. Арматурното желязо ми го позволява. Работя с него сякаш рисувам с въглен върху белия лист. По същия начин се заигравам с щриха. Ефектът е поразителен", споделя скулпторът.

На 9 юни в частен парк близо до френския град Рен ще бъде открита още една скулптура на българския автор - „Чаровницата” . Тя също е изработена от арматурно желязо и е висока 3,80 метра. 

На 13 юни Живко Седларски ще открие своя самостоятелна изложба в галерия „Аспект” в Пловдив. Ще бъдат представени десет непоказвани досега творби в емблематичната за автора тема „Рокля” - скулптури на женски фигури в рокли, изработени от месинг и неръждаема стомана. Пред галерията, която се намира до сградата на община Пловдив ще бъде експонирана мащабната скулптура „Дева”. Тя е висока 2,30 метра. Изработена е отново от арматурно желязо. За Живко Седларски това ще е трето представяне в град - европейска столица на културата. Предишните две са в Марибор, Словения и Марсилия, Франция. 

Живко Седларски е роден през 1958 г. в гр. Елхово.  Първият досег с изкуството получава в ателието на баща си – полк. Кольо Седларски, ръководител на Студиото на военните художници в България. За разлика от баща си, който рисува живопис, Живко Седларски избира скулптурата. 

През 1977 г. завършва Техникума по керамика и стъкло в София, а през 1989 г.  Националната художествена академия. Две години посещава курсове по анатомия в Медицинска академия при проф. Павлов. Специализирал е скулптура в Художествената академия в Берлин, Германия. 

От 1991 г. живее със семейството си във Франция. Работи в областта на монументалната и малка пластика. Негови творби са притежание на музеи, галерии и частни колекции у нас, във Франция, Белгия, Германия, Испания, Швейцария, САЩ, Ливан, Китай и други страни по света. 

Bretonkata otkrivane 2.jpeg

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща