5 мита за захарта

pixabay.com

pixabay.com

Автор: New Me

12 Октомври 2017

Доста често чуваме или четем различни съвети, свързани със захарта. Някои от тях обаче са абсолютни митове и не трябва да им се предоверявате.

Ето и част от тях.

Мит 1: Някои видове захар са по-полезни от други

Изследвания показват, че реално всеки тип захар (кафява, бяла и др.) имат един и същи ефект върху нас. Крайният резултат е глюкоза в тялото ни.

Мит 2: Захарта прави децата хиперактивни

Това е доста често вярване и много родители определят количеството захар, което децата им поемат, според това схващане. И все пак, учените не са успели да намерят категорична и директна връзка между приемането на повече захар и хиперактивността при децата. Може би детето ви просто е по-палаво.

Мит 3: Захарта води до пристрастяване

Със сигурност сте срещали гръмките заглавия, че захарта е толкова пристрастяваща, колкото е кокаинът. Изследвания с ядрено-магнитен резонанс всъщност показали, че захарта действително въздейства на някои центрове в мозъка, свързани с усещането за удоволствие. Няма обаче доказателство, че захарта води до пристрастяване, подобно на тежките наркотици.

Мит 4: Изкуствените подсладители са за предпочитане

Ако си мислите, че като пиете безалкохолни напитки с изкуствени подсладители, няма да напълнеете и щадите тялото си, не е съвсем така. Проучвания показали, че хората, които пият до 21 диетични напитки на седмица, са 2 пъти по-застрашени от наднормено тегло, спрямо тези, които не употребяват подобни напитки.

Мит 5: Трябва да премахнете захарта от хранителния си режим

Безспорно, употребата на повече захар е вредна за здравето. И все пак, реално захарта се съдържа в страшно много полезни храни, включително плодовете и зеленчуците. Така че да я премахнете изцяло от режима си е почти невъзможно, а и вредно. Просто внимавайте да не прекалявате.

Вижте още:

Затлъстяването – свързано с 13 вида рак

Грижа за жената: Колко опасни са болките в гръбнака?

Да живеем здравословно: Що е то здравословен начин на живот?

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща