5 наистина добри филма за вампири

From Dusk Till Dawn Poster (1996)

From Dusk Till Dawn Poster (1996)

Автор: New Me

09 Януари 2019

Преди масовата истерия по вампирските саги "Здрач" и "Дневниците на вампира", историята познава няколко наистина добри вампирски филма, които ще останат запомнени не толкова заради огромните си бюджети и приходи, а заради страхотната режисура и силната актьорска игра. Неслучайно се нареждат и сред любимците на публиката.

Ето нашите топ 5 вампирски филма, в произволен ред.

Дракула (1992)

Говорим не за друга, а за версията на Франсис Форд Копола - с участието на Киану Рийвс, Гари Олдман и Уинона Райдър. Изключителен филм, който е силно въздействащ не само за времето си, но и днес. С една дума - класика! Ако ви се гледа филм за вампири, препоръчваме ви да започнете от него.

Интервю с вампир (1994)

Още един шедьовър от 90-те. Макар и разказващ за вампири, филмът няма нищо общо с някои от наивните представи от продукциите след 2000-та година, нито с бурните вампирски екшъни. Просто добър сюжет и наистина страхотни превъплъщения - както на Том Круз и Брад Пит, така и на изгряващата тогава малка актриса Кирстен Дънст. Непременно си припомнете този филм, ако не сте го гледали отдавна.

Покани ме да вляза (2008)

Също много силен филм, базиран на вампирска история. Може и да изненадаме някого с избора на този шведски филм в класацията ни, но повярвайте - определено си заслужава. Като доказателство може да видите и изключително високия рейтинг, даден от зрителите, в IMDb. Историята накратко - тормозеното дете Оскар намира добър приятел в Ели - красиво, но доста загадъчно момиче. Нещата обаче невинаги се оказват такива, каквито изглеждат. Гледайте....

Носферату - симфония на ужаса (1922)

Каква класация за добри вампирски филми ще е това, ако не включим именно този филм. Ако модерните вампирски филми залагат на много ефекти и известни актьори, то тук се залага единствено на свръхекспресивната игра. И няма как да е иначе, при положение, че говорим за ням филм от първата половина на миналия век. Безспорно едно много по-различно преживяване от всяко друго. Филмът е базиран на историята за граф Дракула, но има някои моменти с по-различен прочит. Отбележете си го сред филмите, които да гледате поне веднъж.

От здрач до зори (1996)

Нестандартните вампирски истории тук нямат край. Затова и е абсолютно невъзможно да не включим и този филм от 90-те. Ще видите Джордж Клуни е една доста по-различна роля от обикновено, както и Куентин Тарантино в действие (между другото, той е и сценарист на филма). Партнират им още Дани Трехо - гаранция за качествен екшън, както и красивата Салма Хайек. Първото нещо, което ще си помислите при така подбрания актьорски състав, е "доста неочаквана комбинация". Ние ще ви поправим леко - това е невероятно добра комбинация. Ще се забавлявате истински с този хит от 90-те, така че не го пропускайте.

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща