5 неща, които лидерите правят преди сън

Автор: New Me

07 Януари 2019

Каква ирония – сигурно си мислите, че липсата на сън е ключът към успеха. Е, не точно. Именно почивката е от ключово значение за успеха. Добре отпочиналият мозък е по-продуктивен, по-добър в решаването на проблеми, а също и по-спокоен под при взимането на решения под стрес.

Но това не означава, че винаги трябва да си лягате в 8 часа вечерта и да се будите в 5 часа сутринта. Всичко, което трябва да направите, е да си дадете достатъчно време за почивка. А преди нея можете да прибегнете до ето тези 5 рутини, които ще направят следващият ден повече от продуктивен.

Грижа за себе си

Ариана Хъфингтън научи по трудния начин, че сънят трябва да е нейният приоритет номер едно след срутване от изтощение през 2007 г. Сега тя прави всичко възможно да си осигури 8 часа сън в денонощието. След като приключи работния си ден, Хъфингтън отделя два часа само за себе си. Първо, тя изключва телефона и всяка друга електроника и ги изважда от спалнята. След това запалва ароматна свещ и се отпуска във ваната. Накрая, залага на добър роман преди лягане. Ето това се казва качествена грижа за себе си.

Домашни задължения

Бил Гейтс е последният човек, за когото бихте си представили, че сам си изхвърля боклука. Но за него домашните задължения са начинът да се отпусне след дълъг, изтощителен ден. Преди да си легне той мие чиниите, изхвърля боклука и подрежда разхвърляното. Не е толкова лоша идея, като се има предвид, че множество изследвания показват, че почистването облекчава стреса и дори действа като форма на медитация. Джеф Безос, главен изпълнителен директор на Amazon, е друг почитател на измиването на съдовете като част от антистрес рутината си.  Така че явно дава резултат.

Четене

Докато Ариана Хъфингтън предпочита книги, които нямат нищо общо с политиката или медиите, то тя не е единствената, която обича да чете преди лягане. Бил Гейтс каза пред Seattle Times, че чете поне час преди лягане, независимо от това колко е часът. Но той предпочита литературата, която се занимава с по-неотложни въпроси като здравеопазването, бедността и изменението на климата.  Няколко лидери като президента Барак Обама и модния дизайнер Вера Уанг похвалиха четенето като техен любим начин да се оттеглят от стреса на ежедневието и съществена част от качествената почивка-

Упражнения

Редица лидери и предприемачи прибягват до поне 20-минутна разходка преди сън. По този начин изчистват съзнанието си и дават възможност на мозъка да си почине от напрежението и стреса.  Например, Опра Уинфри  е огромен защитник на медитацията и дори стартира собствено приложение за медитация, за да могат другите да я следват.


Списъци със задачи

Според Fast Company, изпълнителният директор на American Express Кенет Ченоу обича да пише първите три неща, които иска да постигне на следващия ден. Това му помага да приключи текущия си ден и да подготви ума си за утрешния.  Опра препоръчва да се запази дневник за благодарност, за да се помни настоящето, и да се напишат дори най-малките неща като „ да яде пъпеш на слънце“.

Това, което правите преди лягане, определя колко добре ще прекарате нощта, което от своя страна създава вашето настроение и енергийни нива на следващия ден. Опитайте се да включите поне една дейност, която ви позволява да се откажете от работата и да се съсредоточите върху себе си поне за малко. Ако безумно заети хора като Гейтс и Безос могат да намират време за себе си всяка вечер, тогава можете и вие.

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща