5 неща, които не знаете за кафето

pixabay.com

pixabay.com

Автор: New Me

01 Октомври 2017

Едва ли сте се замисляли за всички интересни факти около кафето, докато го пийвате рано сутрин. Със сигурност обаче ще ви е любопитно да научите няколко от тях. Веднага ви ги предоставяме.

Плод ли е кафето?

Макар последното нещо, за което да си мислите, докато гледате кафените зърна, да е плод, всъщност се водят част точно от това. Става въпрос за червен, подобен на череша плод, от който след това се отделят зърната в познатия ви вече вид.

За хапване или за пийване?

След като вече е ясно по какъв начин изглежда кафето, едва ли е някаква изненада, че първоначално то се консумирало като храна, а не като напитка. Много, много отдавна, на някои места хапвали направо плода, а на други го смесвали с животинска мазнина, за да си направят храна, даваща силна енергия.

Кофеинът и печенето

Интересен факт е, че колкото по-дълго се пекат кафените зърна, толкова по-слабо е съдържанието на кофеин в тях. Така че, когато си избирате кафе, не се залъгвайте, че наситено черните зърна ще ви предоставят по-силно кафе рано сутрин. Напротив – както казахме, колкото по-изпечени са зърната, толкова ще е по-ниско съдържанието на кофеин.

Кафето и бакшишите

Днес е прието да се оставят бакшиши в ресторантите и кафенетата. Но се предполага, че първата форма на бакшиш в сравнително модерния му вариант е била именно в кафеена къща в Лондон през 17 век. Там имало опция да се оставят бакшиши при поръчване на кафе, за да се изпълни поръчката по-бързо. Услугата била наречена Tip – To Insure Promptness (бакшиш – за осигуряване на бързина – б.р.).

Кафе и забрани

Сигурно ще ви е любопитно да разберете, че през 16 век мюсюлманите били лишени от удоволствието да пийват кафе, тъй като управляващите решили да го забранят. Причината била в необичайните за тях стимулиращи свойства на кафето.

Вижте още:

(На)здраве с алкална вода

С две ръце ЗА лавандуловата лимонада

Как да се предпазим от Алцхаймер? Има как!

Важна, важна колко да е важна водата?

Как ви влияе позата, в която спите?

 

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща