5 причини защо тихата любов е най-добра

Автор: New Me

14 Октомври 2019

Според проучване само около 12% от двойките остават заедно по-дълго от 20 години, но тези, които успяват да поддържат дългосрочна връзка, имат нива на мозъчна активност, подобни на тези, които са наскоро влюбени! Това означава, че спокойната и тиха любов е отговорът на щастливата вечна връзка.

Тихата любов не е синоним на скучна и застояла.

Изследователят Аарон Бен-Зеев определя спокойните отношения като свободни от отрицателни елементи - тежки конфронтации, ревност и безпокойство. Това не означава, че развитието ви като двойка спира или че няма вълнуващи емоции и със сигурност това не е застой. Разбира се, все още можете да имате пеперуди в стомаха, но тихата любов означава преди всичко да се чувствате сигурни и удобно, да изживявате нови етапи от живота, да се развивате лично и като двойка и да се подкрепяте взаимно.

Тихата любов означава безопасна среда.

Изследователят Арт Арън доказва, че дългогодишните двойки, които съобщават за високи нива на спокойна романтична близост, имат нива на мозъчна активност, подобни на тези, които са наскоро влюбени! Причината тихата любов да е най-дълготрайна е, че партньорите се научават да не нарушават границите един на друг, да не губят самообладание, да се въздържат от критика, да бъдат търпеливи и толерантни и да създават безопасна и обичаща среда.

Тихата любов не е възможна без доверие.

Спокойната любов се изгражда при разширено доверие и откритост в замяна на безопасността. С други думи, вие се съгласявате никога да не се наранявате един друг. Без упование, прозрачност, емоционална подкрепа, разбиране и уважение ние никога не можем да сме спокойни или да се чувстваме наистина сигурни и обичани.

Тихата любов все още е романтична.

Според Аарон Бен-Зеев трябва да разберем разликата между романтичната интензивност и дълбочина. Първото нещо е моментна страст и желание. Той е кратък по продължителност процес, но няма по-нататъшно развитие. Романтичната дълбочина, от друга страна, е непрекъснато преживяване, включващо както интензивност и трайно развитие, така и процъфтяване на цялата връзка.

Спокойствието е новото вълнение.

В днешния свят, който се основава на повърхностни отношения с всички тези приложения за бързи запознанства и демонстрации в социалните медии, дълбоката тиха любов е много ценно нещо. С времето отивате с партньора си на по-дълбоко, по-сложно ниво, научавате нови неща един за друг, провеждате съвместни дейности и споделяте емоционални преживявания - това носи нещо ново във връзката.

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща