5 ужасни грешки с парите

Photo by rawpixel on Unsplash

Photo by rawpixel on Unsplash

Автор: New Me

10 Май 2019

Колкото и да си мислим, че знаем как да се оправяме с парите си, винаги има какво ново да научим и да приложим, за да се справим още по-добре с бюджета си. 

Но първо, нека погледнем някои от най-популярните грешки с парите и да се опитаме да се отървем от тях.

Не следим разходите си

Не знаем къде точно отиват парите ни - за какво харчим най-много, има ли нещо, което можем да променим и откъде да спестим някой и друг лев. Ако записвате съвестно разходите си, в края на месеца ще имате много точна картина за това къде отиват всичките ви пари.

Харчим повече, отколкото печелим

Колкото и безобидно да ни изглежда да теглим бързи (и не само) кредити, животът по този начин ни вкарва в една спирала на дългове, от която е много трудно да се измъкнем. Затова правете всичко възможно да харчите според възможностите си. Правете си месечни бюджети и не се хвърляйте в импулсивни харчове.

Допускаме парите ни да се обезценяват

Ако държим парите си в банка при твърде ниски лихви на пазара, това в даден момент ще ги обезцени и ние ще започнем да губим. Бъдете информирани, интересувайте се и не допускайте парите ви да се обезценяват. Така например с малки месечни суми можете да инвестирате в неща с нисък риск и значително по-добра доходност от банковите лихви. Въпрос на малко четене на статии и форуми в интернет.

Не плащаме първо на себе си

Това е груба грешка, защото ни държи в застой твърде дълго време, а понякога и цял живот. Заделяйте малък процент от заплатата си, преди да направите каквито и да било харчове. Можете да ги заделите за "черни дни" в банка, да съберете пари за курс, който ще ви отвори по-добри възможности за работа или да ги инвестирате, за да получите по-добра доходност. Няма как да искаме да имаме по-високи доходи, ако способностите ни са били актуални преди 30 години. Има множество курсове и обучения, които не са прекалено скъпи, а в същото време ще ви дадат по-добра база, с която да си потърсите допълнителна или нова работа. Плащайте първо на себе си, защото това със сигурност ще ви се отплати.

Не увеличаваме доходите си

Колкото и да свиваме разходите си, това силно ни ограничава за подобряване на финансовото ни състояние. Просто не можем да режем разходи до безкрай. Но можем да направим друго - да си потърсим допълнителен източник на приходи. Може да са инвестиции или допълнителна работа - изборът е голям и само ваш. Въпрос на малко повече четене и действие.

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща