5 златни правила за отглеждане на здраво дете

Снимка на Виктория Бородинова от Pixabay

Снимка на Виктория Бородинова от Pixabay

31 Май 2019

Правилното хранене

Темата за правилното хранене, особено при бебетата и малките деца, е толкова дълго, широко, бурно и безкрайно дискутирана, че може би всеки от вас е чувал поне една дузина неприложими теории, които се изключват взаимно. Истината е, че правилното хранене на детето съвсем реално е една от най-основните предпоставки за развитието на здрава имунна система, добър жизнен тонус и способност на организма да се бори с външни дразнители. Науката сочи, че около 70% от човешкия имунитет се гради именно в стомашно-чревния тракт. Не е ли това е една добра причина да се подходи с внимание към храните, които даваме на децата си?

Кърменето е важно. Това едва ли изненадва някого неописуемо много. Световната Здравна Организация препоръчва всяко здраво бебе да бъде хранено само с кърма през първите шест месеца от живота си, след което да започне бавно захранване с други храни. Важно е да знаете, че кърменето е физиологически невъзможно в под 1% от случаите. Проблемите с кърменето обикновено са разрешими със спокойствие, желание и безценната помощ на консултант по кърмене.

Важно е и захранването. А именно - плавното, спокойно и информирано захранване, проведено с грижа към детето. Захранването трябва да започне със зеленчуци на пюре или парчета, да премине бавно през плодовете и някои леки, безглутенови зърнени култури, за да стигне в по-късен етап до животински продукти, зърнени продукти с глутен, бобови култури и т.н. Захранването на бебето с плодови сокове влиза в графа "Моля, не правете тези неща с бебето си".

Разнообразна и сурова храна. Възприемчивостта на детето към нови вкусове, текстури и продукти е нещо, което се възпитава. Разбирайте, че обикновено бебетата, които са свикнали да закусват с хляб и солети, трудно биха приели закуска с плодове да речем. Опитвайте се да подсигурявате на детето нужното разнообразие от прясна, сурова, сезонна храна. Суровите плодове и зеленчуци съдържат безценни фибри и храносмилателни ензими, които подобряват храносмилането и правилното усвояване на веществата. Ден без сурова храна е ден, в който стомахът е бил претоварен, а тялото не е получило нужните за доброто здраве на детето нутриенти.

Сладкото. (Дълбока въздишка) Всички обичаме шоколад. И сладолед. И бонбони. Вашето дете също ще ги заобича, когато разбере за тяхното съществуване. Първият ни съвет е да отложите този момент колкото е по силите ви. За щастие вафлите и кроасаните не падат от небето право в устата на вашето бебе - за да ги вкуси, някой трябва доброволно да ги подаде в ръцете му. Преди да го направите обаче имайте предвид, че захарта буквално е убиец на имунитета. Клинични изследвания показват недвусмислено, че ежедневната консумация на захар тушира отбранителните сили на организма и го прави в пъти по-податлив на вирусни, гъбични и бактериални инфекции.

Разбира се, не е нужно да се превръщате в чудовище, от което някоя самоотвержена баба да спасява клетото ви дете. Баналното златно правило за спазването на мярка важи и тук - не е нормално детето ви да не е вкусвало торта или сладолед до момента, в който не може да отиде да си ги купи само. Важно е обаче това да не е ежедневие, да не се прекалява и все пак да следите за качеството и съставките на сладките изкушения, които предлагате.

Закаляването

Тази дума има един необяснимо неприятен соц привкус, който кара хората да си мислят за хвърляне на детето в ледените езера в Сибир. Не става обаче въпрос за това. Става въпрос за някои разумни подходи, когато говорим за:

Обличането. Един много разумен съвет е да се опитате да се облечете както обличате вашето дете, след което да повтаряте всички негови движения и действия. Скоро ще осъзнаете, че зимното яке през пролетта и грейката през лятото не са толкова добра идея. Децата буквално са неспирни - те тичат, скачат, вилнеят и нямат дори миг покой в будно състояние. Ако оставите детето си да ври в собствен сос и да тича потно и зачервено изпод седемте си ката дрехи, вероятността да предизвикате здравословен проблем е доста по-голяма, отколкото ако просто го пуснете да тича по тениска.

Излизането. То не е привилегия само на топлите и сухи дни. Ако организмът на бебето и малкото дете няма възможността да се блъска с особеностите на нашия климат, той няма как да се впише и да се научи да се справя с тях. Ниските температури, дъждът, вятърът, водата, тревите, цветята и калта са част от природата, също както е и вашето дете. Неговите защитни сили ще могат да се справят с неща, с които то е имало повтарящи се срещи и интеракции. В този ред на мисли, ако бебето и малкото дете никога не излиза, когато е студено, то това е единственият сигурен начин то да бъде болно всеки път, когато това по изключение се случи.

Изолацията. Всички родители имат вроден инстинкт да пазят детето си от опасности и това е причината за оцеляването ни като вид. Нужна е обаче една здравословна ревизия на нещата и ситуациите, които влизат в раздел „опасности“. Когато детето стои затворено в една топла и задушна стая по време на целия грипен сезон, който трае три месеца, това не е нормално. Когато майката ходи с медицинска маска у дома в рамките на една седмица, защото има хрема, това не е нормално. Когато членовете на семейството живеят в различни жилища, защото някой от тях е болен, това също не е нормално. Всеки родител познава добре детето си и неговата ситуация, но е важно да не стигаме до безумни крайности в недоверието, че детският организъм може да се пребори с някои малки предизвикателства. Защото именно борейки се, той се научава да побеждава.

Цапането

Както вече казахме, отличителен белег на здравото дете е възможността му да се сблъсква с нещата от живота, с околната среда и с природата. Никак не е преувеличено да се каже, че цапащото се дете почти винаги е по-здраво дете. Разбира се, ние не искаме да ви накараме да сипете на детето си вода от тоалетното казанче, но все пак можете да помислите за:

Стерилизацията. Разбира се, тя е важна и необходима, когато бебето е новородено и особено когато се храни от шише или ползва залъгалка. Има обаче един момент, след който стерилизацията просто спира да бъде необходима и дори може да повлияе по-скоро негативно върху развитието на бебето. Трудно е да се обобщи кой точно е този момент, но просто ще намекнем, че когато бебето вече лази и ближе плочките в хола, стерилизацията на шишетата му започва да придобива леки маниакални нотки. Изследвания сочат, че в тялото на здравия човек има повече външни бактерии и микроорганизми, отколкото негови собствени. Мислете за този факт винаги, когато натискате копчето, за да стерилизирате биберона на вашето дете, докато то тайно ближе чехъла ви зад гърба ви.

Калта, локвите, пясъчника. Това е една друга гореща и дискусионна тема. Обикновено родителите (и родителите на родителите) се делят грубо на два вида: такива, които се въргалят заедно с детето си в прахта и такива, които смятат това за повод да се обадят на социалните служби. Истината е, че цапането само по себе си може само да подобри имунитета и настроението на детето, ако все пак се спазват някои базови хигиенни норми. Те включват усилия от страна на родителя детето да не яде пясък от пясъчници на открито, да не скача в застояли и жабунясали локви и да не играе с кал, която потенциално би могла да се окаже екскремент. Старателното миене на ръцете и тялото след дозата мърляво щастие обикновено са съвсем достатъчни, за да неутрализират потенциалните опасности. А ползите не са хипотетични, а доказани от науката и опита.

Сополът. Абсолютно несериозно е да се пише статия за детско здраве, без да се обърне специално внимание на негово величество сопола. Само който се е сблъсквал със сопола знае какво е сополът. Сополът заслужава да има свой флаг и химн, сополът е велика световна сила, предизвикала повече дискусии и пламенни речи от последните Европейски избори. Сополът е най-сериозният дискриминационен фактор при децата - обикновено детето със сопол трябва да бъде затворено в клетка на самотен остров и да се храни от хора в костюми против радиационно замърсяване, докато не се прочисти от злото. Има легенда, че ако позволите на детето си да се доближи до сопол, то за вас моментално се открива един нов, персонализиран кръг на ада, в който безотговорната ви родителка душа ще се пържи завинаги.

Сега сериозно - детето ви ще оцелее въпреки собствения си сопол или сопола на другите. Не е нужно да се фанатизирате.

Поведението при болест

Когато детето ви е болно, поведението и решенията на родителите и педиатрите са от решаващо значение както за изхода от болестта, така и за състоянието, в което организмът ще бъде след нея. Съществуват няколко много прости и базови правила, които вероятно (надяваме се) сте чували и от вашия педиатър относно поведението по време на болест. Разбира се, консултацията с медицинско лице е задължителна, защото случаите са безкрайно различни. Какво обаче да имате предвид:

Не е нужно да сваляте ниска температура. Температурата под 38 (според някои педиатри дори 38.5) градуса може да ви служи за индикация, че организмът се бори с нещо. Свалянето на температурата в този момент автоматично означава борбата да спре. Температурата е нормален, физиологичен, полезен и необходим процес. Повечето болестотворни микроорганизми умират при температура над 38 градуса и именно това е начина на тялото да се отърве от тях. Ако температурата е по-висока или продължителна, нещата са други и разбира се, трябва да вземете мерки.

Не самолекувайте децата си. Намерете личен лекар или педиатър, на когото имате доверие и следвайте съветите му. Доброто за едно дете може да е катастрофално за друго, особено когато става въпрос за лекарства.

Без излишни антибиотици. Тук също трябва да напомним - намерете личен лекар или педиатър, на когото имате доверие. Лекуването на настинка или вирусна инфекция с антибиотичен препарат е безсмислено и безотговорно към вашето дете. Ако попаднете в ситуация, в която това ви се препоръчва - потърсете второ мнение. Безразборното изписване на антибиотици „за всеки случай“ е най-прекият път към разбита имунна система, нарушена чревна флора и повтарящи се заболявания.

Без излишни хранителни добавки. Профилактичните имуностимуланти от екзотични фирми с напористи дистрибутори са златна мина за бизнеса и абсолютно безсмислена добавка за детето без хронични проблеми. Когато имунната система привикне към външната стимулация, нейните собствени съпротивителни сили линеят. Имуностимулантите са подходящи в началото или хода на заболяването, при контакт със заразно болни или по лекарска преценка в специални случаи. Самоназначаването на артилерия от имуностимуланти „за всеки случай“ може гордо да се нареди в компанията на антибиотиците „за всеки случай“ - необмислено и породено от страх, вместо от логична мисъл.

Емоционалното здраве

На последно място, но не и по важност, е емоционалното състояние на детето и средата, в която то живее. Твърдението, че щастливото дете е здраво дете не е просто клише, а научно доказан факт. Някои фактори като стресът, страхът, тъгата и други негативни преживявания директно влияят върху биологичните процеси в тялото, а оттам и върху способността му да се справя с външни заплахи. Именно това е основният довод, с който (за щастие) съвременната наука оборва практиката да се оставят малките бебета да плачат без да бъдат утешени.

Стресът директно понижава имунната система. На това например се дължат честите боледувания на деца, които наскоро са започнали да посещават ясла или детска градина. Разбира се, родителите не винаги могат да променят ситуацията коренно, но могат да се опитат да направят всичко по силите си да обърнат нужното внимание на емоциите на децата си - с търпение, уважение и любов.

Сигурността, любовта и емпатията от друга страна, са естествен мехлем за душата и тялото на детето. Колкото и банално да звучи, вероятно всеки от нас познава и си спомня вълшебното „Дай да го цункам и ще мине.“ И то наистина минаваше. Защото нищо не предпазва, не лекува и не прави чудеса повече, отколкото искрената и топла привързаност, извънземната любов, с която родителят прегръща детето си. Всички обичаме децата си, но понякога забравяме колко жизненоважно е да им го казваме и показваме всеки ден. Защото любовта... любовта е по-силна дори и от сопола.

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща