6 бюджетни дестинации в Европа, които да посетим тази година

Автор: New Me

19 Януари 2019

Да се направи списък на евтини европейски дестинации може да бъде трудна задача. Опитахме се да подберем по-малко очевидни, донукъде недооценени, но много добри дестинации. 

Ереван, Армения
 

Място, което все още стои встрани от туристически утъпканите пътища. Столицата Ереван и обширните й площади и широки булеварди напомнят за Париж, а тук-там може да напомни за Будапеща или Рим. Лежейки в сянката на планината Арарат, тя е била център на почти постоянна борба за власт между християни и мюсюлмани в региона, но днес е модерен, отворен град. Центърът на града е забележително зелен. Има редица паркове и градини, в които да се отпуснете, а местните жители го правят често. Летните вечери ще ви накарат да изберете едно от над 500-те заведения за хранене на открито, а изборът на храна и напитки ще бъде обект на завист от много западноевропейски градове. 

Калабрия, Италия

Калабрия е удивителен регион в Италия - планински и крайбрежен, покрит с гори и заобиколен от красиви пясъчни плажове. Вероятно това е и най-малко туристическата част от страната, така че цените са сравнително ниски.  Дори по италианските стандарти, ритъмът на живот тук може да бъде описан само като спокоен. Извън града има добра търговия с това, което е известно като agriturismo - практика, в която земеделските производители ще заемат на пътници няколко стаи в тяхната ферма. Цената обикновено включва закуска, вечеря или и двете, като обикновено се използва храна, отглеждана във фермата, или други много местни продукти. Това е много неформален и чудесен начин да опознаете региона и неговите хора. 

Охрид, Македония
 

Градът със забележителната претенция, че има 365 църкви, по един за всеки ден от годината. Днес има значително по-малко, но това не пречи да бъде един от обектите на световното наследство на ЮНЕСКО. Римският амфитеатър все още изглежда изненадващо добре, а някои от църквите, параклисите и манастирите остават, включително и възстановения манастир на Плашник. Датиращ от 10-ти век, той е и един от най-старите университети в западния свят. Това е чудесно място и за различни спортни активности - делтапланеризъм, парапланеризъм, ветроходство. Излезте до крепостта на Самуил и се огледайте над града или отидете малко по-далеч и в планините на Националния парк.

Страсбург, Франция

За да обобщим колко малко е известно за Страсбург извън политиката, знаете ли, че неговият исторически център, Гранде Иле, е класифициран като обект от световното наследство на ЮНЕСКО през 1988 г.... Тъй като е на границата на Франция и Германия, цялото място е хубаво съчетание от двете, като средновековната френска прищявка е подкрепена от солидни германски основи. Това също така означава, че можете да избирате между кроасани и гевреци, когато искате лека закуска, или да отидете в winstub - като подходящ немски пъб, но за вино - ако обичате напитката на боговете. Градът е построен върху редица канали, които се отклоняват от Рейн и минават покрай източната част на града. Той крие редица привлекателни средновековни църкви, като масивната катедрала на Дева Мария, както и богат избор от изящни музеи. В крайна сметка това е много по-интересно място, отколкото бихте могли да очаквате. По-евтино от Париж или Амстердам, но с усещането и за двете.


Осиек, Хърватия

Загреб е една от най-спокойните столици в света, и разбира се, има прекрасни Плитвишки езера, но се отправяте към границата със Сърбия и вижте Осиек. Това не е очевидна дестинация, само защото не е на брега, но това не означава, че няма своите красоти. Само го погледнете през лятото: фестивалът Лятни нощи в Осиек се провежда през юни, юли и август и е поредица от музикални и културни събития на открито, подкрепени от изключителни фестивали за храна и вино. Всъщност кулинарната традиция на града е една от нещата, с които нейните жители се гордеят. Тя има почти хабсбургска атмосфера с нейните вече реставрирани сгради (тежко бомбардирани през 90-те години). Също така е много подходящо място за семейства - с велосипеди под наем, с които да се разходите край река Драва, както и най-

Банска Щявница, Словакия 

Словакия бавно, но сигурно се превръща във все по-привлекателна дестинация за всички видове туристи. Банска Щявница, град с малко над 10 000 души, се намира в центъра на срутен вулкан. Значението му от средновековието е свързано със запасите от злато и сребро в околните планини, което води до изграждане на укрепления. И днес градът е един от най-добрите примери на архитектура от 16-ти век в Централна Европа. Въпреки че центърът на града е малък - ще ви отнеме само няколко часа, за да видите почти всичко - това едва ли е целта. Освен красиво запазения град, околностите са пълни с интересни любопитни факти. Музеят на минното дело се състои от секция на открито, която разглежда машините от вековете назад. След това вероятно ще имате нужда от чист въздух: перфектно, тъй като градът е също така център на забавления като планинско колоездене, катерене, конна езда и множество водни спортове, които се провеждат в резултат на тайчи - резервоари, създадени от подземни води, изпомпвани от мините. 

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща