6 мита, в които да не вярваш

Автор: New Me

05 Декември 2017

Учените са прекарали много време и усилия, за да заличат тези митове. Говорим отново за тях, защото все още има доста хора, които им вярват. Та нека ги развенчаем.

Мит: ХИВ не съществува.

ХИВ (вирус на човешката имунна недостатъчност) се отнася до специални ретровируси. Много животни имат тези ретровируси, а ХИВ е първият вирус, който е открит и при хора. Между другото Нобеловата награда бе присъдена за описанието и откриването на ХИВ.

Вижте още: Звездите, които се заразиха с ХИВ

Мит: Нашият мозък използва само 10% от неговия капацитет. Или 5%.

Нашият мозък работи по различен начин в зависимост от дейността. Когато четем книги, се включва една част от мозъка; когато се целуваме, се активира друга част. Човек не може да кара кола, да свири на китара и да кара ски едновременно и това е единствената причина, поради която не можем да ускорим мозъчната си дейност до 100%.

Мит: Продуктите, съдържащи ГМО, са опасни.

Всички трансгенни растения се подлагат на експерименти с биологична безопасност, като например взаимодействие с околната среда и въздействие върху човешкото здраве. Най-добрият генотип е избран от хиляди възможности. Можете да наречете това "изкуствен подбор".

Мит: Глобалното затопляне е измишльотина

От 1905 г. средната температура на нашата планета се е увеличила с 0.86 ° C, което е значителна промяна. Ако количеството на емисиите на парникови газове не намалее, температурата може да се повиши с 2 ° C до 2040 г. и с 4 или 5 ° C до 2100 г. И това ще промени климатичната система на Земята.

Вижте още: Убийствените навици на хронично нещастните хора

Мит: Оставате по-сухи, ако бягате в дъжда

Митът казва, че ако сте хванати в силен дъжд без чадър, трябва да бягате, защото ще излезете от дъжда по-бързо и ще се намокрите по-малко. Но скорошен експеримент доказва, че ходенето наистина ви запазва повече от дъжда. Експериментът се проведе както със, така и без вятър в същото време. И в двата случая опцията за ходене запази участниците по-сухи.

Мит: Етническата идентичност е в гените

Етническата идентичност не идва от нашето ДНК - тя е по-скоро социална концепция, отколкото културна. Две сестри, например, имат подобен набор от гени, но се проявяват по различни начини.

Вижте още:

Невероятните неща, които тялото ни прави всеки ден

Ефектът „Дънинг-Крюгер”

Тези психологически трикове ще променят живота ти  

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща