7 храни, които пазят от рак

Автор: New Me

14 Януари 2020

Знаете ли, че определени храни имат доказани свойства за борба с рака? Някои работят преди ракът дори да започне, други може да ви помогнат в борбата с него. Общият механизъм на рака е, че нормалните клетки във вашето тяло или орган започват да се делят, без да спират, образувайки тумор. Туморите могат да бъдат доброкачествени (неракови) или злокачествени (ракови). 

Вижте тези седем храни, които могат да ви помогнат в борбата с коварната болест.

Кръстоцветни зеленчуци (броколи)


Кръстоцветните зеленчуци (зеле, брюкселско зеле, ряпа и др.) имат много големи ползи за здравето. Те са богати на витамин С, Е, В9 и К, каротеноиди и минерали. Те могат да намалят риска от сърдечни състояния. По-специално броколите съдържат сулфорафан. Това съединение е показало голям потенциал в лабораторията за намаляване размера на клетките на рака на гърдата и простатата и е свързано с намаляване на колоректалния и дебелото черво. Яжте го сурово или на пара за максимална полза.

Моркови

Морков на ден побеждава ябълка на ден, за да запази организма! Те са полезни за очите ви и са свързани с намален риск от рак на стомаха, рак на простатата, рак на белия дроб и левкемия. Морковите са богати на каротини (антиоксиданти), които противодействат на свободните радикали (частици, свързани с рака и всекидневния живот). Те са чудесни в борбата срещу сърдечните заболявания и диабета и засилват имунната ви система. Яжте ги сурови, задушени или на сок.

Фасул

Фасулът е чудесен източник на хранителни вещества и фибри. Това влакно може да помогне за намаляване на риска от колоректален рак.Той е чудесен за сърцето ви, може да се бори с депресията, понижава кръвното налягане и помага да отслабнете. Само не прекалявайте с мазнината и солта.

Горски плодове
 
Ягодите (в частност боровинки и ягоди) са страхотен източник на антиоксиданти. Независимо дали ги ядете пресни, замразени, сушени  плодовете са чудесна здравословна храна. Резултатите са наблюдавани при колоректален рак, рак на устната кухина, рак на хранопровода и дори в намаляване на раковите маркери в тялото ви.

Те също са чудесни за борба с депресията, понижаване на нивата на холестерола и кръвното налягане. И имат страхотен вкус! Просто не ги затрупвайте със сметана и захар за максимални ползи за здравето.

Някои подправки
 
Билковата медицина отдавна използва подправки. Науката най-накрая наваксва. Чесънът, канелата и куркумата са борци с рака. Чесънът съдържа алицин, известен с това, че убива раковите клетки в епруветката. Хората, които ядат повече чесън, страдат по-рядко от рак на стомаха и колоректални тумори. Натрошете и поглъщайте по една скилитка на ден или го добавете към готвенето.

Канелата е противовъзпалително, което може да намали риска от болестта. Куркумата, противовъзпалително и антиоксидантно, също носи изключителни ползи на тялото. 

Омега-3 мастни киселини
 
Омега-3 мастните киселини са чудодейно масло. Подходящ за практически всичко (понижаване на кръвното налягане, борба с депресията, повишаване на енергийните нива, подобряване на зрението на очите ...), омега-3 също има свойства за борба с рака. Омега-3 се намират в тлъстата риба, ленените семена, някои масла като маслина и яйцата, богати на омега 3, наред с други източници. Гответе със зехтин, поръсете ленено семе върху храната и не пържете рибата си.

Домати
 
Доматите са пълни с каротеноид, наречен ликопен. Яжте ги сурови или варени или дори на прах, за да предпазите от рак на простатата, панкреаса, устата, шията и белите дробове. Ликопенът изглежда предотвратява увреждането на клетките, което може да доведе до тумор и изглежда ограничава метастазите и растежа на тумора.

Комбинирането на домати и броколи изглежда повишава свойствата за борба с рака и на двете. Добавянето на малко зехтин увеличава драстично абсорбцията на ликопен. В допълнение, доматите могат да помогнат в борбата с депресията и да засилят имунната ви система.

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща