7 неочаквани неща, които ти се случват след ден без други хора

Photo by Jon Ly on Unsplash

Photo by Jon Ly on Unsplash

Автор: New Me

03 Декември 2019

Ще се почувствате освежени психически

Като отделите ден за себе си, може да забележите, че след това се чувствате по-малко стресирани, всичко благодарение на факта, че сте изключили другите за известно време.

"Ние сме бомбардирани с информация постоянно", казва Джошуа Клапов, доктор по медицина, клиничен психолог и водещ на шоуто Kurre and Klapow. „Приятели, колеги, телевизор, компютри. Само прекарването на ден сами ви позволява да премахнете част от тази свръхстимулация и по същество давате шанс на преработващата част от мозъка ви да се отпусне.“

Може да бъдете по-раздразнителни

Ако отделите един ден, без да говорите с никого, може да забележите и по-високо ниво на нетърпимост, след като решите да се впуснете отново в света или да проведете разговор.

„Постоянното взаимодействие с други хора позволява на мозъка ни да се приспособи към поведението на другите“, казва терапевтът д-р Стейси Спрингстън. „Но след периоди на изолация може да забележите повишена чувствителност към определени поведения.“

Не е краят на света, ако се чувствате дискомфортно или не искате да водите дълъг разговор. Но ако високите нива на дразнене са се превърнали в проблем в живота ви, общуването по-често може да бъде от голяма помощ.

Ще се почувствате по-съвместими със себе си

Ако винаги сте в движение, отделянето на време, за да намалите темпото и да се свържете отново с тялото си, може да бъде изключително освежаващо. „Прекарваме голяма част от деня си, съсредоточавайки се върху всичко останало, освен върху телата си“, казва д-р Клапоу. „Толкова сме свързани с други хора и други социални отговорности, че не можем да забележим неща като стойката ни, колко много седим или стоим, кога наистина сме гладни, кога наистина сме сънливи. Да бъдем сами ни позволява да обърнем внимание на това, от което се нуждае нашето тяло".

Може да се почувствате по-креативни

„Когато сме с другите, ние държим настрана мислите си, блокираме идеи и отблъскваме креативното мислене“, казва д-р Клапоу. Но да си сам, дори и за един ден, може да помогне отново за всичко това.

„Самотата ни помага да освободим умовете си за определен период от време“, казва д-р Клапоу. „Идеите могат да се появят без ограничения, мислите могат да дойдат в съзнанието ни, без да се притесняваме да пропуснем нещо - даваме шанс на мозъка ни да работи необвързан.“ И това наистина може да разпали креативността.

Може да се почувствате по-малко уверени

Докато самочувствието ви няма да се понижи само след един ден, ако рутинно се изолирате - или пропускате събиранията с приятели - това може да започне да отнема от увереността ви.

„Като социални същества прекарваме по-голямата част от времето си в присъствие и обработка на външни стимули от физическия свят около нас“, казва специалистът по психично здраве Динуша де Силва-Караско. "Въпреки това изолацията може да ни накара да насочим вниманието си навътре, което в дългосрочен план не е препоръчително."

Докато сте сами, може да откриете, че вътрешната ви критика се засилва. „Това може да доведе до задълбочаване на изолацията и депресивни симптоми,“ казва Де Силва-Караско.

Може да се почувствате по-тревожни

Разбира се, това не означава, че не можете да прекарвате време сами, ако изпитвате тревожност, но това, че излизате и общувате, когато сте разтревожени, може да ви помогне да се почувствате по-добре. "Прекомерната тревожност носи със себе си физиологични симптоми като намален апетит, безсъние, избягващо поведение, главоболие, други соматични оплаквания", казва Нюман.​​​​​​​

 Ще бъдете по-способни да вземате решения

„Прекарването на деня сами може да ви помогне да се почувствате по-обвързани със своите ценности, нужди и приоритети“, казва клиничният психолог д-р Хелън Одески, автор на „Stop Attack From Stopping You“. И това може да доведе до умствена яснота, което може да означава по-малко време за вземане на решения, казва тя.

За да разберете дали имате нужда от известно време сами, се настройте в себе си и преценете текущата си психическа и физическа ситуация. Прекарването на деня сам може да е точно това, което ви е необходимо, за да победите умората и да се почувствате освежени. Но ако не си взаимодействате поради неща като тревожност и депресия, последното нещо, което искате да направите, е да се изолирате.

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща