7 причини защо трябва да спиш на лявата страна?

Автор: New Me

14 Януари 2020

Има много често срещани позиции, в които хората спят. Някои лежат сравнително неподвижни цяла нощ, а други се хвърлят в различни посоки. Всичко е наред, стига да не се събуждате изморени. Но позицията, която заемате по време на сън, прави огромна разлика в това колко са ефективни нощните процеси в организма. И има ли най-добра позиция?

Спането на лявата ви страна е златният стандарт и имаме 7 убедителни причини, поради които това е така...

Подобрява храносмилането

Родителите ти някога казвали ли са ти, че е лошо да ядеш преди лягане, че храната просто ще седи там цяла нощ и ще се застои? Това е отчасти вярно - храносмилането продължава независимо дали сте будни, или заспали. Телата ни все още са заети по време на сън и се нуждаят от малко гориво, за да извлекат максимума от това време. Сега, въпреки че храносмилането ще се случи без значение как спите, можете да помогнете на тялото си да свърши работата с възможно най-малко усилия, като спите на лявата страна. Това е така, защото стомасите ни са от лявата страна на корема, а когато лежите от лявата си страна, това позволява на храната да преминава в дебелото черво по-лесно. Освен това предпазва стомаха да не лежи отгоре на панкреаса, което поддържа свободния поток на храносмилателни ензими.

Дава почивка на сърцето ви

От момента на съществуването си сърцето трябва да бие без пауза, за да поддържа живота. Това е голяма работа и може да се повлияе от множество фактори - от диетата до качеството на въздуха в околната среда. Не е чудно, че сърдечните болести са водещият убиец на възрастните в целия свят. За да сведете до минимум риска, улеснете работата на сърцето си, като спите на лявата страна.

Звучи като такова малко нещо, но когато спите така, оставяте гравитацията да помогне на сърцето да движи кръвта. Вашата аорта пренася кръв от сърцето към останалата част от тялото ви и тя се извива вляво, когато започва своя път. Когато легнете така, че да е насочена надолу, сърцето има по-малко работа, за да се движи тази кръв.

Облекчава болките в гърба

Кой от нас не се е будил, защото сме спали в някакво странно положение и сме предизвикали напрежение в гърба или шията?  Като за начало, спането наляво отстранява напрежението в гръбначния стълб. Колкото повече е натискът върху гърба ви, докато спите, толкова повече усилия изискват мускулите ви, за да запазите всичко там, където трябва да е. Отивайки малко по-дълбоко, когато спите на ляво, подобрявате циркулацията си. Това има каскаден ефект, който намалява възпалението, свързано с напрегнатите мускули.

Поддържа лимфната система

Лимфната система е мрежа от съдове, които носят бистра течност, наречена лимфа. Тази система играе ключова роля за преместване на течности в цялото тяло, а също и за имунната ни функция. Лимфата може да пренася токсини и други отпадни продукти, така че блокирането навсякъде в системата е свързано с лошо здраве.

Отдавна се смята, че спането върху лявата част на тялото помага на лимфната система да филтрира отпадъците. Лимфата се оттича вляво през гръдния канал, така че за пореден път тази позиция позволява гравитацията да подпомага естествената телесна функция.

По-малко киселини

Интересното е, че учените са открили, че сънят от лявата ви страна може да сведе до минимум киселините, докато ако спите от дясната страна, може да предизвика пламване. Когато легнем на лявата си страна, съединението на стомаха и хранопровода се поддържа на по-високо от нивото на стомашната киселина. От дясната страна обаче долният сфинктер е отпуснат и може да пусне киселината през него.

Критично за бременните

Бременните жени циркулират кръв за две тела, интензивна работа, за която е необходим по-голям кръвен обем. Междувременно нарастващо бебе разширява матката и оказва натиск върху гръбначния стълб и други органи. Легналото вляво положение поддържа циркулацията свободно да тече и отвежда налягането на бебето извън гръбнака на мама.. Като цяло, лежането от лявата й страна осигурява най-добрия приток на кръв и за двете тела.

Предотвратява хъркането

Това поддържа езика и гърлото ви в по-неутрално положение и оставя дихателните пътища чисти. В съня устата, гърлото и езикът се отпускат. Заспиването в гръб е най-лошото за хъркащите, тъй като тези тъкани се отпускат назад и могат частично да запушат дихателните пътища. Хъркането е вибрацията, причинена от изтегляне на въздух през това препълнено пространство.

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща