7 признака за висока емоционална интелигентност

Photo by Lucrezia Carnelos on Unsplash

Photo by Lucrezia Carnelos on Unsplash

Автор: New Me

31 Юли 2019

Емоционалната интелигентност е нещо, което не всеки разбира, но това не значи, че не я носи в себе си. Тя се осланя повече на интуицията, вътрешните усещания и чувства. Но ни помага да се справим по-добре в много ситуации и да реагираме правилно към поведението на другите.

Ето 7 признака за висока емоционална интелигентност, които ще ви помогнат да установите доколко сте я развили в себе си.

Замисляте се за чувствата на другите. Знаете, че всяко ваше действие ще предизвика съответната реакция в отсрещния човек и затова се съобразявате да не провокирате негативни или деструктивни чувства.

Снимка на David Mark от Pixabay

Мистерията Сиена

Умеете да контролирате реакциите си. Дори емоциите ви да бушуват силно, можете да се владеете и да вземете рационално решение, преди да направите или кажете каквото и да било.

Приемате критика. Можете да различите конструктивната критика и умеете да се възползвате от нея, за да станете по-добри в това, което правите. 

Съпреживявате. Или т.нар. емпатия - усещате силно чувствата и емоциите на другите, и съпреживявате с тях това. Независмо дали е силна радост или тъга, вие можете да сте еднакво чувствителни. 

Кой филм си според зодията?

Прощавате и забравяте. Наясно сте, че всеки допуска грешки, затова сте и по-благосклонни към малките провинения на околните. Не сте злопаметни и можете да прощавате.

Не саботирате другите. Не сте от хората, които биха минали през всичко и всеки, за да успеят. И съответно не саботирате никога успеха на другите. Това са низки игри, в които вие не участвате никога. А даже и бихте помогнали, ако ви потърсят за съдействие.

Не позволявате на другите да ви уязвят. Правите отлично разлика между добронамерена критика и умишлени опити да ви сринат. Затова и не позволявате на зложелатели да ви достигнат с думите и действията си. Винаги успявате да останете над тях и да не се окаляте от общуването с подобни хора.

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща