8 признака, че сте емоционално интелигентни

Photo by Valerie Elash on Unsplash

Photo by Valerie Elash on Unsplash

Автор: New Me

11 Юни 2018

Често се говори за емоционална интелигентност, но едва ли са много хората, които уверено могат да кажат в какво точно се изразява тя. 

Затова, ето няколко признака, които подсказват, че един човек може да е емоционално интелигентен.

Знаят, че не са съвършени

Емоционално интелигентните хора знаят, че никой не е съвършен, в това число и самите те. Затова не проявяват прекалени претенции и нямат свръхизисквания към другите. В същото време са благосклонни към малките грешки - и своите, и чуждите.

Вижте още: Най-добрите книги за мотивация

Намират баланса

Този тип хора са наясно, че животът не може да е само работа без почивка и личен живот, или пък обратното - само удоволствия без отговорности. Те са достатъчно интелигентни, за да усещат къде е границата и да намират баланса между двете.

Вижте още: Зодиите с най-силна интуиция

Не се боят от промените

Знаят, че нищо в живота не е константа и промените са част от нещата. Не се боят от новото, приветстват го и търсят най-добрия начин да се приспособят към него.

Любопитни са

Тук не става въпрос за елементарното клюкарстване и разнасянето на клюки. Напротив - любопитни са да научават повече, да се усъвършенстват и да срещат нови хора, с които да общуват и да се обогатяват.

Вижте още: Защо хората се целуват?

Състрадателни са

Емоционално интелигентните хора са състрадателни и съпричастни към трудностите в живота на другите. Никога не злорадстват, не причиняват зло на никого и когато могат, гледат да помогнат.

Мотивирани са

Не се оставят за дълго по течението, дори да са в труден период, винаги намират вдъхновение и мотивация около себе си и искат да постигнат повече.

Вижте още: Правилата, които те правят лидер!

Не живеят в миналото

Знаят, че понякога - колкото и да искаме, не можем да променим миналото. Така че се научават да не живеят в него, да вземат поуките си и да се справят по най-добрия начин следващия път.

Позитивни са

Дори нещо да успее да ги отчая, това не продължава дълго. Фокусът на емоционално интелигентните хора е върху положителното и винаги го търсят. Не позволяват на мрачните мисли да ги завладеят и намират за какво да се усмихнат.

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща