Агата Кристи: Кралицата на криминалните романи

Снимка на Giordano Panini от Pixabay

Снимка на Giordano Panini от Pixabay

Автор: New Me

14 Септември 2020

На 15 септември 1890 г. е родена кралицата на криминалните романи - Агата Кристи. През живота си тя пише над 70 вълнуващи истории, някои от които могат да накарат косата ви да настръхне. За невероятния си труд съвсем заслужено се превръща в най-продавания автор на всички времена. 

Родена в Югозападна Англия, тя е най-малкото от три деца в семейството. Получава много добро образование вкъщи, благодарение на майка си. Именно тя поощрява младата Агата да пише. На 24-годишна възраст писателката се омъжва за военния пилот Арчибалд Кристи. По време на Първата световна война младата писателка помага като медицинска сестра, но не спира да твори и да създава персонажи. 

Първата си книга издава през 1920 г. - в нея светът се запознава с един от най-емблематичните детективи - Еркюл Поаро. Той ще се завърне като любим герой и в следващи криминални истории на Кристи през годините. Но така или иначе първата й книга - "Аферата в Стайлс", бележи огромен успех и привлича вниманието на критици и читатели към работата на Агата Кристи. 

Повратна година за писателката се оказва 1926-а. Тогава излиза тоталният шедьовър "Убийството на Роджър Акройд", който се счита за показно в жанра и печели огромна популярност на авторката си. По същото време обаче съпругът на Кристи разкрива, че си има любовница, за която възнамерява да се ожени, и съответно иска развод.

Това довежда до тотален срив в душата и ума на писателката. Тя изчезва безследно, а когато след няколко дни полицията най-накрая успява да я намери, установява, че се е скрила в хотел под името на любовницата на мъжа си. През 1928 г. разводът на Кристи става факт, но тя намира утеха в професора по археология Макс Малоуън, за когото се омъжва две години по-късно. С него пътува по експедиции в Африка, които я вдъхновяват за нови криминални сюжети.

Вече в по-зряла възраст, тя създава класики като "Убийство в Ориент експрес" (1934), "Азбучни убийства" (1936), "Смърт край Нил" (1937), "Десет малки негърчета" (1937) и още много други.

Може би мнозина ще се изненадат, че Агата Кристи е писала и любовни истории без никакви убийства в тях. Ако не се сещате за нито една такава нейна книга, ще ви накараме да потърсите под името Мери Уестмакот - именно под този псевдоним Кристи е създавала романтичните си романи. А книги като "Незавършен портрет" и "Любов и саможертва" ще ви накарат да видите писателката в една съвсем различна светлина. 

По книгите на Агата Кристи са направени десетки филми и пиеси, както и са вдъхновени немалко други истории в жанра. Кралицата на криминалните романи умира на 12 януари 1976 г., но за щастие ни завещава достатъчно велики книги, към които с удоволствие се връщаме и днес.  

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща