Ако омразата се преобразуваше в електричество, би осветила целия свят

Автор: New Me

07 Януари 2020

Никола Тесла е роден в земите на днешна Хърватия на 10 юли 1856 г. Преди да се превърне в изключителен учен и гениален изобретател, да създаде прототипа на електрическата система, която използваме всички днес, както и редица други изобретения, той бил любознателно и будно дете. Обожавал да чете и се интересувал силно от процесите около себе си. 

Още от малък Никола Тесла мечтае да стане инженер, но баща му, сръбски православен свещеник, искал да го направи като себе си. По една или друга причина, но съдбата си знае работата.

Докато галел котката си в тъмното, малкият Никола забелязал, че проблясват искри. Задал си въпроса откъде идва това и решил да не спре, докато не открие отговора. И както ви казахме, съдбата си знае работата. На 17 години Никола се разболява от холера и баща му, свещеникът, обещава, че ако детето му оцелее, ще му позволи да учи за инженер. Е, така Никола започва да следва мечтата си. 

Учил в Германия и Австрия, работил усърдно по различни изобретения, към които отчаяно се опитвал да привлече интерес. За съжаление, без особен успех. Така на 28 години решава, че САЩ може да му открие много повече възможности от Европа, затова емигрира. В страната на неограничените възможности работи за известно време със самия Томас Едисън. Няколко месеца по-късно обаче осъзнава, че двамата са твърде различни - докато Едисън се движел до голяма степен от желанието да продаде и прослави изобретенията си, Тесла имал по-идеалистична представа за работата си - че това, което създава, трябва да помага на хората. Така пътищата на двамата се разделят. 

През 1885 г. Тесла получава финансиране за разработка в областта на електрическата система. Тя е успешна, но не след дълго изобретателят е изхвърлен от собствената си компания, заради външни интереси. Принуден е да стане общ работник, за да преживява за определен период. Все пак, две години по-късно късметът отново му се усмихва и успява да намери финансиране за новата си електрическа компания. Успехът му отново е налице, но в следващите години той ще работи върху идеала си да има свободен достъп до енергия, което впоследствие, разбира се, няма да бъде допуснато по ред причини и интереси. 

Тесла дава живот на редица други изобретения, но с годините идеите му се приемали все по-зле от останалите - като неосъществими или дори опасни. Гениалният учен прекарва последните си години в нервен срив и по-скоро като консултант по различни проекти. Така и не успява да изпълни идеала си за свободен достъп до електроенергия, но до самия край не престава да работи.

Знаел 8 езика, можел да запомни цели книги и дори не се налагало да чертае изобретенията си, защото всичко се запечатвало в ума му. Спял по 2 часа в денонощието, а нерядко работел дори по 84 часа в лабораторията си. Обичал да играе билярд, така се разнообразявал, вероятно защото самата игра стъпва на математическа прецизност. Така или иначе трудно можем да се сетим за изобретение, в което Тесла да не е оставил своя отпечатък. Умира на 7 януари 1943 г. на 86-годишна възраст. Даваме думата на един гений...

********************

Ние всички сме едно.

Проблемът на много изобретатели е, че им липсва търпение.От всички неща, най-много обичах книгите.

Не е важна любовта, която получаваме. Важна е любовта, която даваме.

Действията дори на най-малките същества, водят до изменения във Вселената.

Сетивата ни позволяват да възприемем само миниатюрна част от външния свят.

Бъди сам, това е тайната на изобретателността; когато си сам, се раждат идеите.

Не ме интересува, че откраднаха идеята ми, интересува ме, че нямат техни собствени.

Ако омразата ви можеше да се преобразува в електричество, то би осветило целия свят.

Личността е като еднодневка, расите и народите възникват и отмират, но човекът остава.

Ако искате да откриете тайните на Вселената, мислете с термини, като енергия, честота и вибрация.

Животът винаги ще остане уравнение, което не може да бъде решено, но съдържа някои известни факти.

Ако не съществуват възможности успешно да бъде нападната която и да е държава, войните ще престанат.

Жадни сме за сензации, но скоро ставаме безразлични към тях. Чудесата от вчера днес са често срещани събития.

Като преглеждам събитията в досегашния ми живот, осъзнавам колко фини са влиянията, които оформят съдбите ни.

Повечето хора са така погълнати от външния свят, че остават напълно несъзнаващи това, което се случва вътре в тях.

Най-големите загадки на битието ни тепърва предстоят да бъдат разкрити. Дори смъртта може да се окаже, че не е край.

Когато първоначалният интерес се преобразува в страстно желание, човек напредва към своята цел с обувки-бързоходки.

Нашите добродетели и нашите недостатъци са неразделни, както енергията и материята. Когато се разделят, човек престава да съществува.

Всичко, което съм направил, направих за човечеството, за свят, в който няма да съществуват унижения и потисничество на бедните от страна на богатите.

Парадоксално е, но ще е вярно ако кажем, че колкото повече знаем, толкова по-невежи ставаме в абсолютния смисъл, тъй като само чрез просветлението ставаме съзнателни за нашите ограничения.

Парите нямат такова значение, каквото им придават хората. Всичките ми пари са били инвестирани в експерименти, с които съм направил нови открития, даващи възможност на човечеството да има малко по-лек живот.

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща