Бъди в хармония с Лена Лалчева: Когато не пускаме старата любов да си отиде

pixabay.com

pixabay.com

30 Август 2017

Можете да задавате своите въпроси към психолога Лена Лалчева на лично съобщение в страницата на Newme.bg във Facebook или на office@newme.bg.

След края на една любов идва момент, в който трябва да продължим напред. Някои от нас успяват. Други остават в този момент по-дълго, отколкото трябва. Трети остават там толкова дълго, че не забелязват как животът се изнизва между пръстите им.

Чувала съм за хора, неуспели да превъзмогнат края на връзката си и оплакващи я години наред след това. Един ден се събуждат на 40 или 50 и осъзнават, че са закъснели.

Какво да направим, ако  наш приятел оплаква свършилата отдавна любов и не успява да продължи живота си, или ако ние самите сме в тази роля?

Имам приятел, който две години след развода с бившата си съпруга все още я чакаше да се върне. Друг познат, който на третата година от развода с болка наблюдаваше срещите на жена му с новия й приятел, и поемаше грижите за детето им, за да може тя да излиза на срещи. И приятелка, която години наред се надява най-добрият й приятел да прогледне и да забележи най-сетне, че тя е голямата му любов.

Тези хора не живеят живота си. Те не са продължили по пътя след края на връзките си. Те от години просто седят на един камък отстрани до пътя и наблюдават живота си, те не го продължават.

Обикновено това са хора, които обичат безрезервно и дълбоко. За тях любовта е онзи основен камък, който положен веднъж, не подлежи на замяна. Дадена дума, която не би могла да бъде променена. Веднъж дали сърцето си на някого, те не си го вземат обратно, дори и обектът на любовта им отдавна да им го е върнал.

Такива хора имат нужда от добри приятели. Приятели, които да останат с тях, докато преболедуват старата любов, и когато са готови, да им покажат възможността за нова такава. В света на такъв човек не съществуват други потенциални любови.

Те не забелязват всички онези влюбени в тях погледи. Не забелязват други хора, от които са желани. В техният мир съществува само един човек и това е старата им любов. Покажете им, че в света има и други хора, и други любови. Покажете им, че светът не е спрял да съществува с края на тяхната любов.

Земята продължава да се върти и хората не спират да се срещат и разделят. Покажете им това. Изведете ги от вкъщи. Запознайте ги с нови хора. Нови лица, нови контакти, нови хобита и развлечения. Помогнете им да се превърнат в едно ново Аз. Но не бързайте. Дайте им достатъчно време да се измъкнат от черупката на болката си. Те вярват, че не биха могли да обичат нов човек. Че не биха могли да срещнат някого отново. Че само онази голяма любов е била тяхната и никой друг не би могъл да я замести. Дайте им време.

Споделете за ваши познати, намерили голяма любов след развод или раздяла. Демонстрирайте им щастието на такива хора. Покажете им пример. Купете им книга по темата.  Накрая - покажете им минусите на бившата им половинка. Напомнете им недостатъците на голямата им любов и онези тежки моменти, причинени им от нея. Болката обикновено се замества от друга голяма болка.

Променете ежедневието им. Премахнете местата, които напомнят за щастливите моменти от миналото. Не ходете в любимия ресторант на бившата им половинка и махнете дисковете с любимите им песни. Забранете им маршрута до работа, който минава покрай офиса на изоставилия ги партньор. Те минават оттам с надеждата да го видят случайно. Да поговорят за кратко, да изпросят една среща с него и да възродят любовта си.

С тайната надежда, че на тази среща на него изведнъж ще му проблесне, че всъщност той е направил грешка с раздялата. Това никога не се случва. В повечето случаи човекът, сложил край на връзката, отдавна е продължил живота си. Само изоставеният стои на едно място в миналото и не мърда оттам.

Кой знае от колко точно време има нужда обичащият? При всеки е различно. Обикновено няколко месеца са приемлив период на болка и преживяване на раздялата. Ако обаче това продължава с години, значи е време вратата на миналото да бъде затворена, заключена и залостена. Време е някой да отвори новата врата и да им покаже, че животът навън чака!

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща