Благовещение: Три задължителни ритуала

Снимка на Albrecht Fietz от Pixabay

Снимка на Albrecht Fietz от Pixabay

Автор: New Me

24 Март 2020

На 25 март отбелязваме един от най-големите християнски празници - Благовещение. На този ден Архангел Гавриил е слязъл при Дева Мария, за да й каже благата вест - че ще роди Божия син и спасителя на човечеството. По стар обичай, Благовещение се нарича още Благовец. 

На днешния празник е добре да се спазят няколко ритуала. Ето и кои са те:

Първо, въпреки че Благовещение се пада по време на строгия Великденски пост, разрешено е да се яде риба, затова и тя трябва да присъства на трапезата. Освен рибата, добре е да добавите и нещо зелено към храната, в чест на настъпилата вече пролет - например спанак или коприва, а може и просто салата, ако търсите по-бърз вариант. Хубаво е да се изпече и погача.

Второ, като на всеки голям празник, важно е да ограничите работата до минимум. Не се залавяйте с твърде тежки и напрегнати задачи, основното е да се насладите на празничната атмосфера, а не да се отдавате на тревожни мисли. Днешният ден по стар обичай трябва да е отдаден на Бога.

Третата традиция, която е добре да спазите, е да не оставате без пари в себе си през деня и да не допускате глад в дома си. Според поверието какъвто е днешният празник, такава ще е и цялата ви година, затова бъдете сигурни, че го посрещате с паричка в джоба и с храна на масата.

Логично, някои приемат Благовещение и като ден за почитане на майките. Независимо дали вярвате в това или не, всеки повод за дребен жест към майките ни е повече от добре дошъл и със сигурност ще донесе радост. Така че не скъпете милите си думи и малките подаръци.

На Благовещение имен ден празнуват Благовест, Благовеста, Блага, Благо, Благой, Евангелина, Ева и др.

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща