Часовете пред телевизора водят до затъпяване

Автор: New Me

13 Март 2019

Редовното гледане на повече от три часа и половина телевизия в даден момент може да доведе до когнитивен спад в езика и паметта. Ако сте от хората, които без телевизия не могат, може би е добра идея да сте наясно с опасностите. 

Нови изследвания от Обединеното кралство показват, че редовното гледане на телевизия в продължение на над три часа би могло да доведе до когнитивен спад в езика и паметта или един вид до затъпяване. Проучването е публикувано в края на февруари в списание Scientific Reports.

Изследователите са наблюдавали стареенето на 3662 възрастни, които са били на 50 или повече години. Участниците записват колко часа телевизия са гледали ежедневно, а уменията им за мислене били измервани по време на проучването. Авторите на изследването разглеждат изходните номера за гледане на телевизия от 2008 и 2009 г. и след това разглеждат мерките за познание на паметта и езика шест години по-късно през 2014 и 2015 г. Те открили, че през шестгодишния период хората, които гледали 3,5 часа телевизия всеки ден, имат по-голям спад във вербалната памет - независимо от други фактори, включително социално-икономически статус, цялостно физическо здраве и депресия.

„Нашите анализи показват, че докато възрастните, които гледат по-малко от 3,5 часа телевизия на ден, имат средно намаление на вербалната памет от около 4 до 5% през следващите шест години, тези, които гледат телевизия за повече от 3,5 часа на ден, преживяват средно 8-10% намаление на вербалната памет през същия период ”, заявява водещият автор Дейзи Фанкур, доктор, старши изследовател в University College London.

Как гледането на телевизия може да доведе до упадък на познавателната способност?
Д-р Фанкур обяснява пред Healthline, че това е свързано с бързите промени в образите, звуците и действията, които мозъкът ви обработва, докато вие пасивно получавате информация. Не взаимодействате с това, което виждате по начина, по който бихте го направили, когато играете видеоигри, например. В лабораторни изследвания е доказано, че гледането на телевизия води до по-буден, но по-малко фокусиран мозък. Някои гледки по телевизията са стресиращи, а стресът е свързан и с увреждания в познанието, казва тя. 

Какво можеш да правиш?
Тина Хоанг, научен сътрудник в Калифорнийския университет в Сан Франциско, съветва, че може да е полезно, ако балансирате телевизионното си гледане с „по-ангажиращи дейности“, като да играете игра, редите пъзел или четете книги. "Физическата активност е добра за сърцето ви, а здравото сърце е друг начин да запазите мозъка си във форма", казва тя.

В заключение, вместо да прекарват толкова много време в гледане на телевизия, учените насърчават хората да ангажират мозъка си с дейности като пъзели, игри и физически упражнения.

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща