Чесън ли? Оф...

Автор: New Me

20 Декември 2017

Много хора като чуят за чесън, и почват да се мръщят, защото открай време в България е наложено мнението, че храна с чесън трябва да се яде само вкъщи, защото е неприемливо да ухаеш на чесън, когато си между други хора…

А всъщност чесънът е невинен. От хилядолетия той е известен като естествено средство за различни заболявания. Набавя се лесно и може да се консумира както като подправка в храната, така и на прах или под формата на хранителни добавки, но важното е да се употребява ежедневно.

Ако сте любопитни да разберете как може да се използва чесън за поддържане на вашето здраве, прочетете десетте невероятни ползи за здравето на чесъна:

1. Чесънът укрепва имунната система и е отлично средство при гръдни инфекции и кашлица. През зимните месеци е чудесна добавка за стимулиране на имунната система и предотвратяване на настинки и грип.

Вижте още: Без какво не можеш според зодията?

2. Чесънът съдържа високи нива на йод и консумацията му е силно препоръчителна при хипертиреоидно състояние на щитовидната жлеза.

3. Чесънът помага при високо кръвно налягане, като „чисти“ плаката по стените на кръвоносните съдове и ги прави по – еластични и намалява високия холестерол. Тези ползи могат да се дължат на сероводорода, който се произвежда, когато червените кръвни клетки приемат серни съединения от чесъна.

4. Чесънът е чудесен източник на антиоксиданти, чиито ползи са здравето са много, но ние ще посочим само една – чесънът убива бактериите, които според много изследвания са причината за акнето.

5. Чесънът има противовъзпалителни свойства, защото основната му съставка е  алицинът, сяросъдържащо съединение, което е естествен антибиотик. През Първата световна война например войниците са поставяли счукан чесън върху инфектираните си рани.

Вижте още: Пет грешки в почистването

6. Чесънът е чудесен източник на витамин В6, който активира  ефективния растеж на нови клетки.

7. Чесънът спомага за регулиране на кръвната захар, тъй като повишава нивото на инсулин в кръвта.

8. Някои изследвания показват, че антибактериалните свойства на чесъна могат да помогнат за неутрализиране на хранителни отравяния.

9. Добра новина за феновете на природните репеленти е, че комарите мразят чесън. Може да прилага директно върху кожата или просто да се поставят наблизо чеснови скилидки.

Вижте още: 3 кризи на възрастта и как да се справим с тях

10. Чесънът е отлично средство, ако ви се появи херпес, като директно намажете засегнатата област. Казват, че приемането на чесън също помагало да се отървете от херпеса по-бързо.

А за специалната и доказана полза на чесъна върху косата, ще разкажем отделно. Така че да приемем чесъна уважително, има защо…

Вижте още:

Убийствените навици на хронично нещастните хора

Невероятните неща, които тялото ни прави всеки ден

Ефектът „Дънинг-Крюгер”

Тези психологически трикове ще променят живота ти

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща