Цони от One разкрива: Как да изберем подходящ измиващ продукт за косата си?

02 Ноември 2018

Петък е, време за заслужена почивка, както и за рубриката на нашата приятелка Цони от ONE, за която понякога се чудим дали не крие някакви извънземни способности в себе си. Защото всеки път излизаме по-красиви и още по-секси от салона й, а не просто “с нова прическа“.

След като миналия петък с нея си говорихме за това Как да предпазим косата от косопад, днес ще обърнем внимание на измиващата козметика, необходима за различните типове коса.

В морето от козметика е трудно да изберем подходящ продукт за косата си. Всеки един от нас е уникален, както и неговата коса. Естествени, боядисани кестеняви, червени, руси, къдрави, чупливи, побелели… всички те са с различни нужди и затова козметичните фирми разработват продукти за абсолютно всеки тип коса. Най-важно е да използваме подходящи шампоан, балсам и маска. Сериите за боядисана коса например съдържат шампоан, балсам, маска и серум без отмиване, които имат за цел да запазят придобития цвят за по-дълго в косата.

Много често обаче скалпът и върховете на косата имат нужда от коренно различни продукти и объркването става още по-голямо. Ако например имате мазни корени и много сухи краища, стандартните балсам и маска за защита на цвета в този случай не вършат работа и е нужна комбинация с друг по-силен продукт от друга серия - за сухи и чупливи краища. Затова моят съвет е - консултирайте  се с вашия фризьор, той най-добре познава косата ви и нейните нужди, които във времето се променят.

Шампоанът е на първо място в грижата за коса и скалп, неговата роля е не само да отмие натрупания себум и замърсявания от околната среда, а и да се грижи за кожата на главата.

Когато скалпът е чувствителен и лесно дразним, използвайте медицински шампоан. Дори косата ви да е боядисана или много суха може да компенсирате с подходящ балсам и маска.

Балсамът завършва действието на шампоана като  хидратира и задържи влагата в косъма. Неговото действие е повърхностно, така че ако косата е много суха и увредена, има нужда от маска, която да проникне в дълбочина в косъма, за да го подхрани, заздрави и укрепи отвътре.

Сухият шампоан може да спаси положението, когато нямате време за измиване и прическа, но в никакъв случай не заменя конвенционния шампоан. Той абсорбира излишния себум, но не премахва замърсяванията от косата. Затова при нужда използвайте го умерено, а не ежедневно.

Темата продължава и следващия петък, когато ще обърнем по-задълбочено внимание върху продуктите, подходящи за боядисана коса.

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща