Да започваш работа преди 10 = изтезание

Автор: New Me

18 Февруари 2019

Според д-р Пол Кели, водещ изследовател в Оксфордския университет, необходимостта да се събуждате рано и да започвате работа преди 10 часа сутринта е една от най-често срещаните форми на изтезания. 

Циркадният ритъм, или вътрешният часовник на тялото, представлява биологичните таймери, които диктуват начина, по който тялото ни функционира, и този генетично предварително програмиран цикъл регулира нашето възприятие за времето, мозъчната функция, енергийните нива и производството на хормони.

Ето защо, събуждайки се толкова рано и работейки преди 10 часа, тялото ни се измъчва и има негативно влияе на естествения баланс в тялото.

В началото на 20-ти век, когато бе въведен 8-часовият работен ден, заедно с 24-часовата фабрична производителност, никой не смяташе естествения човешки часовник за ключов фактор.

В резултат на това д-р Пол Кели твърди: "Това е изключително вредно за тялото, защото вие засягате физическите и емоционални  системи в тялото." И добавя: „Имаме общество, лишено от сън. Това е международен въпрос. Всеки страда, а не е нужно".

Според The Telegraph: "Само една седмица с по-малко от шест часа сън всяка нощ води до 711 промени във функционирането на гените."
 
В научни статии се обяснява: "Д-р Кели и други невролози са подчертали важността на разбирането на функционалността на тялото на различни възрасти, особено когато става въпрос за цикли на съня.Те казват, че лишаването от сън започва в юношеска възраст, защото тийнейджърите са биологично предразположени да заспиват около полунощ. И тъй като учебните часове следват стриктния рано утринния график, тийнейджърите губят средно 10 часа сън седмично. Това, в съчетание с факта, че тийнейджърите са склонни да остават будни по-дълго през нощта през почивните дни, обяснява и трудния период, през който преминават".

Британско училище изпробвало теорията на д-р Кели, че училищата трябва да започнат часове в 10.00 часа, а след известно време оценките на учениците били значително повишени, както и посещаемостта и общите постижения.

Затова, ако решим да опитаме на практика тази теория, хората могат да станат по-продуктивни, по-щастливи, по-здрави, изпълнени с енергия и радост, вместо да бъдат уморени, стресирани и пристрастени към кафето.

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща