Да живеем здравословно: За затлъстяването

01 Май 2018

Наднорменото тегло е проблемът на нашето съвремие. Проблемът е много сериозен. Кои хора са застрашени? Това са тези с индекс на телесната маса – ИТМ над 30. Тези хора са застрашени от сърдечно-съдови заболявания, инсулт, високо кръвно налягане, диабет и някои форми на злокачествени заболявания.

Вероятно си мислите, че решението е лесно… ще ядете малко или нищо и така ще сваляте килограми. Но на практика това е грешно! Защото когато гладувате или сте на диета без прием на никакви мазнини, резултатът е нулев. Проблемът идва от мастните клетки. При бърза загуба на теглото мастните клетки се свиват и така количеството на потискащото апетита вещество лептин в кръвта намалява. Когато нивото му спадне под границата, програмирана от гените, мозъкът започва да отделя други хормони, които увеличават чувството за глад. Това води и до сериозни хормонални нарушения с тежки последици. Или тук говоря за така наречения йо-йо ефект.

Вижте още: Да живеем здравословно: 20 мита за борбата с излишните килограми

В древността естествени мазнини от този тип помагали на хората да оцеляват по време на глад и да се спасят от хищниците. Днес нещата са различни - хищниците са производителите на хранителни продукти, които ни предлагат всевъзможни изкушения. Ние сме лесни мишени, защото организмът ни е програмиран да си набавя тези калории и да ги складира за неблагоприятни дни.

Ако вие можете да устоите на изкушенията на въздействащите вериги за бързо хранене и жестоките им маркетингови кампании, то ще оцелеете и ще сте здрави хора, които не приемат твърде много калории или мазнини. Високият прием на протеини и влакнини задоволява много по-добре глада от мазните храни.

Вижте още: Да живеем здравословно: Дневен белтъчен прием

За да се насладите на храната и това да е полезно за вас, изберете ароматни и засищащи ястия. Открийте нови блюда, в които да преобладават пълнозърнестите храни и листните зеленчуци вместо лишените от каквито и да е полезни елементи бял ориз, гевреци и картофена салата например. Защото свалянето на килограми не означава гладуване, а пълноценно хранене!!!

Ако имате нужда от консултация относно вашето хранене, оценка на хранителните ви навици, индивидуален хранителен режим, можете да ме потърсите – 0888 22 11 84, Даниела Илиева - консултант по здравословно хранене.

Вижте още:

Да живеем здравословно: Що е то здравословен начин на живот?

Да живеем здравословно: Защо трябва да отслабна? Трябва!

Да живеем здравословно: Нека да провокираме сами тялото ни да гори мазнини
 

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща