Да живеем здравословно: Защо трябва да отслабна? Трябва!

10 Октомври 2017

Непрекъснато в ежедневието си се натъкваме на различни статии за диети или хранителни режими, които ни обещават чудеса... Самата аз съм жертва на много подобни обещания. И така убедени в ефективността на тези обещания ние започваме да ги спазваме и обикновено в началото жънем неимоверени успехи. Чувстваме се чудесно, а после идва и разочарованието, защото за месец, два връщаме старото си тегло дори и повече. Къде грешим?

Аз съм си задавала този въпрос стотици пъти. Обвинявала съм волята си, хладилника, че дори и близките си. За да постигнем оптимално тегло, не е достатъчно да спазваме диета, трябва да променим изцяло своя начин на живот. Да сменим матрицата, както казва моя син. И то не за седмица, месец, два, а за цял живот. Това не е лесен процес и изизсква много усилия и най-вече познания!

 Но нека първо се мотивираме и да си отговорим на най-важния въпрос: Защо трябва да отслабнем и това ще ни направи ли по-щастливи? Аз го направих по здравословни причини. Бях със затлъстяване ІІ степен и съответно имах ХИПЕРТОНИЯ или високо кръвно налягане. Кардиолозите са на мнение, че един свален килограм, води до намаляване на кръвното налягане с една единца mm/Hg. Хипертонията е една от най-честите реални причини за ранна смърт. Най-сериозните й усложнения са миокардит, инфаркт и мозъчен инсулт. Покачването на кръвното налягане се влияе в най-голяма степен не от килограмите, а от обиколката на талията. При жените тя трябва да не надхвърля – 80 см, а при мъжете – 94 см.

Затлъстяването увеличава също риска от появата на ДИАБЕТ от втори тип. За съжаление, все по-често това заболяване се открива при хора на възраст под 30 години, които все още нямат сериозни проблеми с наднормено тегло, за сметка на това обаче страдат от така нареченото „вътрешно затлъстяване” – т.е. процента на мазнини в тялото е значително по-голям за сметка на ниската мускулна маса и сериозната липса на вода в организма. Това води до натрупване на мазнини около вътрешните органи.

 Няколко типа РАК са свързани също с наднорменото тегло. При жените това са рак на матката, жлъчния мехур, яйчниците, гърдата и дебелото черво, а при мъжете със затлъстяване или наднормено тегло има голям риск от рак на дебелото черво, ректума и простатата.

АРТРОЗА – една от причините е именно затлъстяването. Високото тегло натиска ставите на таза и краката. Това пък води до загуба на сеновиална течност, която смазва ставите. Проблемът е недостатъчния прием на вода и липсата на омега 3 мастни киселини. Рано или късно хората с наднормено тегло имат проблеми със ставите! Заболяване на жлъчния мехур или камъни в жлъчката. Но и бързата загуба на тегло може да доведе до развитие на камъни в жлъчката. Тъй като организма няма време да изхвърли токсините и отпадните продукти от метаболизма чрез уринирането, изпотяването и дефекацията част от тях се натрупва в жлъчката под формата на камъни. Следователно трябва да се стремим към постепенно, здравословно отслабване с по около 4 до 5 кг. месечно!

ПОДАГРАТА е често срещано заболяване както при хора с наднормено тегло, така и при тези които дълго време са спазвали протеинови диети с изобилие на животински белтъчини. При преработката на животински белтък, особено при по-тлъстите меса се отделят токсични метаболитни отпадъци във вид на пикочна киселина в кръвта. Поради високите й нива организма я депозира под формата на малки кристални маси в ставите, които причиняват болка и деформация на ставите. При хора със затлъстяване има 4 пъти по-висок риск от заболяване. Не е достатъчно само за намаляването на пикочната киселина в кръвта свалянето на килограми, тук важен фактор е процентът на общите мазнини. Трябва да се даде възможност на организма да се детоксикира с подходящо хранене и пиене на вода. Преяждането, затлъстяването и системната употреба на твърд алкохол води до сериозни увреждания на черния дроб, които не винаги са обратими. Става въпрос за затлъстяване на черния дроб и цироза. Рискът се увеличава повече от 7 пъти при хора, които употребяват твърд алкохол в количества повече от 1 литър за седмица! Сънната апнея е състояние, при което човек спира дишането за кратко по време на сън. Това е сериозно нарушение, защото води до недостиг на кислород. Симптомите на апнея включват хъркане, задавяне по време на сън, тежко дишане, неспокоен сън през нощта, както и сънливост или внезапно заспиване за кратко през деня. При затлъстели хора сънната апнея води до намаляване на производството на тестостерон и хормона на растежа, произвеждан от хипофизната жлеза. При мъжете със затлъстяване броят на жизненоспособните сперматозоиди е в пъти по-нисък. Това се случва, защото процесът на производство на сперма е нарушен от прекомерното отлагане на мазнини около тестисите, където се произвежда спермата. Жените със затлъстяване са изправени пред сериозен проблем със забременяването, защото нивата на женските хормони са нарушени поради наличието на прекомерни мазнини в тялото.

Разширените вени и хемороидите също са свързани с неправилното хранене. Не на последно място са и естетическите и социално –битовите причини да желаем да сме с нормално тегло. Хората без затлъстяване се възприемат много по-добре от околните. А и нормалното тегло на мен ми помогна да общувам по-добре с околните, да спортувам и да живея като щастлив човек. Един от най-болезнените аспекти на затлъстяването е емоционалното страдание, което то причинява. Обществото отдава огромно значение на външния вид. Освен това, много хора погрешно смятат, че страдащите от затлъстяване са лакоми, мързеливи или нямат воля...

 С промяна на хранителните си навици е необходимо човек да промени и начина си на мислене, за да успее да направи успешни корекции и в поведението си. Например, ако сте свикнали, както правех аз преди, да ядете торта, когато се чувствате нещастни, то това е не само защото обичате сладко, а и защото подсъзнателно човек е склонен да се „награди” за изживяното страдание като си достави удоволствие. Аз имам отлични резултати, защото моя Треньор ме научи да заместя „наградата” с нещо здравословно и позитивно – спорт. Искам да ви кажа, че правилното мислене е ключовият фактор за успеха на всяко начинание. Ние ви предлагаме след като сте мотивирани и сте наясно, че искате да отслабнете, да ви помогнем! Как? С 13 седмична програма. Тя е индивидуална, с личен треньор. Но ако очакванията ви са свързани със срочна диета или хранителен режим, който ще ви даде желаната фигура на финала, или очаквате края на курса, за да се отдадете на любимите си вредни храни, ще останете разочаровани. Нито ще постигнете съвършения идеал за красота за 13 седмици, нито ще можете да задържате свалените килограми, защото целта на тази програма е да даде време и достатъчно знания на всеки който иска да коригира системните грешки, които допуска в храненето си. Именно промяната на основните причини за наднорменото тегло и здравословните проблеми ще ви даде траен във времето резултат, който ще усъвършенствате все повече.

А ако искаш да промениш хранителните си навици и да се радваш на здраво и хармонично тяло, можеш да се свържеш с Даниела Данчева , консултант по здравословно хранене и контрол на теглото, на телефон 0888 22 11 84, FB:HealthyLiving7.

Вижте още:

Да живеем здравословно: Що е то здравословен начин на живот?
 

 

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща