Денят, който роди Кола-Кола

Автор: New Me

07 Май 2018

Годината е 1886, датата е 8 май, създателят е Джон Пембъртън, напитката е газирана. Дотук с фактите...

Всичко започва година по-рано, когато аптекарят, пристрастен към морфина, тръгва да търси заместител на опиата. Създава напитка и я нарича Френско вино кока. За негов лош късмет, година по-късно е наложена щатска забрана. Така Пембъртън няма друг избор освен да преработи виното си и да го превърне в безалкохолна напитка. Историята става още по-хубава. Аптекарят твърди, че творението му помага при нервни растройства, лекува зависимост от морфин и внимание – връща мъжката потентност. Така той я пуска в продажба на 8 май 1886 г.

И ако днес няма човек, който да не знае Кока Колата, то не е сигурно колко са наясно откъде идва името – от основните й съставки, а именно листата на коката и извлек от семената на колата. От същите тези листа 30-тина години по-рано е създаден и кокаинът. В същото това време обаче кокаинът не просто не е проблематичен, а напротив – предписван е и като лекарство.

Та световно известната напитка първо се продава в Атланта. През първата година Пембъртън влага 70 долара за направата й, има 9 клиента през годината и оборот от 50 долара. По тази или друга причина през 1888 година аптекарят продава правата за напитката на предприемача Ейза Григс Кандлер. Четири години по-късно е основана компанията „Кока Кола“, която и до днес произвежда световно известната безалкохолна газирана напитка.

В началото чаша Кока Кола струва 5 цента и се приготвя на място, в аптеката. И ако Пембъртън бързо се отказва от творението си, не така постъпва Кандлер. И не след дълго – през 1902 година Кока Кола носи 120 хил. долара печалба. И още – става най-продаваната напитка. И Пембъртън явно осъзнава огромната грешка, която е допуснал, защото започва да твърди, че не е продал творението си, а само е преотстъпил правата за производството му. Съвсем естествено се стига до съдебни спорове, но аха да се стигне до решение, и Пембъртън внезапно умира през 1916 г. Правата за производство и разпространение са присъдени изцяло на „The Coca Cola Company”.

И още нещо не по-малко любопитно – макар и Кока Кола да е на повече от 100 години, пълната рецепта е търговска тайна. Точната формула е записана и се съхранява в банков сейф в SunTrust Bank, Атланта. Единствено двамата изпълнителни директори на компанията знаят точно какво съдържа напитката.

И все още споровете доколко Кока Кола е опасна или пък не няма изгледи да спрат. Точно както няма изгледи популярността й да намалее. Но е факт, че се превърна във феномен, който историята няма как да пренебрегне. Така че – Наздраве!

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща