Два часа сред природата повишават менталното и физическото здраве

Автор: New Me

20 Ноември 2019

Двучасовата „доза“ природа на седмица значително повишава здравето и благополучието, сочат проучванията. Това се случва дори ако просто седите и се наслаждавате на спокойствието.

Ползите от физическото и психическото здраве от времето, прекарано в паркове, гори или плаж, са добре известни, но новото изследване е първото голямо проучване колко време е необходимо за постигане на ефекта. Ако бъде потвърдено от бъдещи изследвания, два часа в природата биха могли да се наредят до здравните съвети за редовно хапване на плодове и зеленчуци и 150 минути упражнения седмично.

Констатацията се основава на интервюта с 20 000 души в Англия за тяхната активност през предходната седмица. От тези, които прекарват малко или никакво време сред природата, една четвърт отчитат лошо здраве и почти половината казват, че не са доволни от живота си, стандартна мярка за благополучие. За разлика от тях, само една седма от тези, които прекарали най-малко два часа в природата, заявили, че здравето им е лошо, докато една трета не са доволни от живота си. 

„Това, което наистина ни изуми, беше, че това е вярно за почти всяка група, за която бихме могли да се сетим“, казва д-р Матю Уайт от Медицинския университет в Ексетър, който ръководи изследването. Ползите от двучасовата доза бяха еднакви както за млади, така и за стари, заможни и бедни, както и за градски и селски хора, каза той. „Така че излизането сред природата изглежда беше добро за почти всички. Не е задължително да бъде физическо натоварване - може просто да седи на пейка. "

Изследователите също бяха изненадани, че няма значение дали двата часа в природата са взети еднократно или в поредица от по-кратки посещения, или дали хората отиват в градски парк, гори и плаж.

Проф. Хелън Стоукс-Лампард, председателят на Кралския колеж на общопрактикуващите лекари, заяви: „Увлекателно е да виждаме тази връзка между престоя в природата и по-доброто здраве и благополучие. Това изследване е сериозен призив хората да излязат и да се намират в по-естествена среда".

Данните показват, че два часа са прагът за положителни въздействия: изразходването на много повече от това в естествена среда не изглежда да има допълнителни ползи. "Непрекъснато се изненадвам от размера на ефекта", каза Уайт. 

Проучването не се опитва да разбере защо да бъдеш в природата е толкова полезно, но Уайт предположи, че чувството за спокойствие може да бъде ключово. Изследователите взеха предвид редица фактори, за да достигнат до своите заключения, включително зеленината на квартала на човек, нивата на замърсяване на въздуха и дали са женени, имат деца или имат кучета.

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща