Два лесни въпроса разкриват нарцисиста

Photo by Darius Bashar on Unsplash

Photo by Darius Bashar on Unsplash

Автор: New Me

28 Юли 2020

Нарцисистите са особен тип хора, които макар понякога да изглеждат безобидни на пръв поглед, всъщност могат да нанесат сериозни поражения върху начина, по който се чувствате и възприемате света.

Противно на схващането, че те са основно погълнати от себе си и не се вълнуват толкова от хората около тях, нарцисистите на практика са доста добри манипулатори и могат да повлияят силно и не дотам позитивно върху живота на околните.

Ето как да разкриете дали някой е нарцисист само с два лесни и бързи въпроса, които психолозите препоръчват. Ако усетите, че имате изкусен манипулатор срещу себе си, по-добре ще е да вземете мерки навреме.

1. В коя своя преценка си сбъркал/а в последната година и трябваше да я промениш?

Специалистите обясняват и защо този въпрос е подвеждащ за нарцисистите. Те по природа се смятат за почти безгрешни, трудно приемат чуждото мнение и не се влияят особено лесно от него. Затова и обикновено не биха променили преценката си, защото дълбоко вярват, че тя е най-правилната. Видите ли, че човек се затруднява видимо да намери свое грешно мнение или открито отрича да е имал такова в последната година или повече, имайте едно наум.

2. Ти нарцисист ли си?

И направо към целта. Макар да си мислите, че на това всеки човек би излъгал, за да не се представи в лоша светлина, реално нарцисистите не виждат проблем в начина, по който възприемат себе си и света. Те даже се гордеят с това колко добре съумяват да подредят живота си и да се погрижат за себе си. Дори това понякога да е за сметка на чувствата на околните. Така че докато състрадателните и щедри в емоциите си хора биха се срамували да ги смятат за нарцисисти и биха отрекли да са такива, то много вероятно е нарцисистите да ви отговорят без никакви колебания с "Да" на този въпрос.

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща