Фаталната Мата Хари - куртизанка, шпионин и легенда

Невероятната Грета Гарбо като Мата Хари във филма от 1931 г.

Невероятната Грета Гарбо като Мата Хари във филма от 1931 г.

Автор: New Me

08 Август 2019

На 7 юли 1876 г. е родена една от най-фаталните жени в историята. По-късно тя щяла да покорява сърцата на мъжете, да овладее до съвършенство изкуството на съблязняването, да даде на света стриптийза, да се превърне в шпионин, но и да завърши пътя си трагично. Да се върнем обаче в началото на тази история...

Маргарета Гертруда Зелле е родена в Холандия през лятото на 1876 г. От малка тя била необикновено момиче и нямало как да остане незабелязана - бързо се превърнала в любимка на баща си, а в училище момчетата й се възхищавали и обожавали. Още като малко момиче, умната Маргарета осъзнала, че може да получи всичко от мъжете, стига да ги омайва с поведението си. Външността й също я отличавала от останалите - по-скоро екзотична на фона на русите си съученици, висока, красива и умееща да борави много добре с думите. Баща й я обожавал и често я отрупвал с подаръци. Привързаността му обаче не го спряла да напусне семейството си и да замине с друга жена.

Малко след това майката на Маргарета починала и 14-годишната девойка заминала да учи за учителка, само две години по-късно обаче била изгонена от учебното заведение заради аферата си с женения директор. Така 16-годишната вече млада жена се преместила в Хага. Съдбата не била особено благосклонна към нея в онзи момент и отчаяна, на ръба на мизерията и отегчена от живота си, 18-годишната Маргарета отговорила на обява на военен във вестника, който си търсил "приятна жена", за която да се ожени. Едва след 6 дни годеж двамата се женят през 1895 г.

Library of Congress/Boris Yeltsin Presidential Library

Последният цар: Историята на едно позорно убийство

Брачният живот обаче не се оказал спасителния й пояс. През 1897 г., когато вече имала син на 2 години, Маргарета била бясна на съпруга си - той нямал пари, трупал само дългове, имал безброй извънбрачни афери, а на всичкото отгоре я заразил със сифилис. Младата жена все пак забелязала, че продължава да въздейства силно на мъжете около себе си, омайвала ги без проблем и печелела бързо обожанието им. Година по-късно ражда и дъщеря си, но бракът й е пред разпадане. Смята се, че децата също са били заразени със сифилис, а когато лекарят се опитва да ги лекува, предозира лекарствата и момчето умира, а момичето се измъква на косъм. През 1902 г. Маргарета се развежда и отива в Париж.

Вдъхновена от Индия, през 1905 г. Маргарета се превръща в Мата Хари (в буквален превод - "Слънце") - екзотична танцьорка, издигаща еротичните танци до истинско изкуство. Тя завладявала публиката с оскъдно облекло и провокативни движения, а славата й била огромна. Вероятно при всички други случаи тя щяла да бъде арестувана за непристойното си поведение, но умната жена измислила историята, че изпълнява автентични ритуални танци, взети от храмовете на Индия.

Графинята-чудовище

Мата Хари се превърнала в най-желаната жена в Париж - всеки мъж бленувал за нея, плащал огромни суми, за да е в компанията й и я отрупвал със скъпи подаръци. Дори когато възрастта й напреднала, а танцовата й кариера започнала да залязва, Мата Хари си оставала най-популярната куртизанка и се радвала на вниманието на много богати мъже.

През 1914 г. дошла Първата световна война, но Мата Хари не спряла да пътува из големите градове на Европа. Така в Хага се запознала с високопоставен германски служител, който й предложил да стане немски шпионин срещу сумата от 20 000 франка (над 60 000 долара в днешни пари). Предприемчивата жена взела парите, но дали някога е докладвала и една дума на германците - няма доказателства за това...

И все пак умната жена привлякла вниманието на службите - пътувала много, знаела няколко езика и била винаги в компанията на високопоставени мъже. Когато се върнала в Париж, тя дори не забелязала, че е станала обект на вниманието на Жорж Ладу - специалист в областта на шпионажа и служител на високо ниво в Министерството на войната. 

През 1916 г. войната се развива зле за французите, но Мата Хари не се интересува от тези събития, тя е безумно влюбена във френски военен и с радост е приела да се омъжи за него. Той обаче е изпратен надалеч, а от Бюрото за шпионаж използват момента да привикат екзотичната жена и да я предупредят, че ако не им съдейства и не шпионира немците за тях, никога повече няма да се събере с годеника си.

Месалина: Между властта и разврата!

Така Мата Хари се превръща във френски шпионин. Заминава за Испания и чака инструкции, но те така и не идват. Пише на Ладу да й изпрати пари, но не получава и това. Накрая сама решава да се влее в средите на немските дипломати - да си осигури лукс и комфорт, но и да събере колкото се може повече информация от тях. В Париж обаче Ладу започва да изкарва Мата Хари немски шпионин и да я набеждава, че е изпращала кодирани съобщения с информация за германците.

 През януари 1917 г. Мата Хари осъзнава, че е била излъгана от французите - подозирана в шпионаж за германците, не получила и франк за събраната си информация и останала без пари, тя започнала да се мести в долнопробни френски хотели. На 12 февруари е арестувана и обвинена, че е немски шпионин. Отчаяно се опитва да докаже, че е невинна, реално френското обвинение няма нито едно доказателство, освен подозренията на Ладу, но въпреки това е осъдена на смърт. Преди изпълнението на присъдата е била третирана изключително зле като "неморална жена" - хвърлена в най-отвратителния затвор на Париж, тънеща в мизерия и заобиколена от плъхове в килията си. От някога великата Мата Хари не е останала и следа. 

Една от най-фаталните жени в историята е разстреляна на 15 октомври 1917 г. и с това една истинска легенда си отива от този свят.

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща