Филмите на Хичкок, които всеки трябва да гледа

The Birds Poster

The Birds Poster

Автор: New Me

13 Август 2019

На 13 август 1899 г. е родена една легенда в киното - Алфред Хичкок. Неговият ексцентричен подход и безумен талант оставят такава следа във филмовата история, че и след 100 години лентите му ще се гледат и харесват на зрителите. В това сме убедени.

А на днешната дата си припомняме най-емблематичните му филми, които според нас всеки трябва да гледа поне веднъж. В противен случай е изпуснал много...

Шемет (1958)

Някои го знаят и под името "Световъртеж", но така или иначе говорим за едно и също. Любопитно е, че когато филмът излиза, е посрещнат зле, но след 2000-та оглавява престижни класации за най-добрите филми на всички времена. Сюжетът накратко - разбира се, мрачен и много дълбок. Детектив е помолен да следи красивата, но загадъчна съпруга на свой познат. Може би тя е депресирана, може би е обладана от дух - съзнанието ни ще се хвърли във всички посоки с майсторските похвати на Хичкок.

Психо (1960)

Може би най-култовият филм на гения на режисурата. Велик и обожаван и до днес, радващ се на огромен интерес и рейтинг от страна на зрителите. Историята ни въвлича в опасната игра на красива и млада служителка, която отмъква от работата си голяма сума пари. Тръгва да бяга с кола, но по пътя е принудена да спре в мрачен хотел, който крие още по-мрачни тайни. Във филма ще видите велики сцени, които се преподават и до момента - като тази с убийството в банята. Но да не издаваме повече - гледайте го.

Небезизвестните (1946)

Тук ще се насладите на изключителната игра на Кари Грант и Ингрид Бергман, ще видите безброй култови сцени и сложни ситуации. Ще проследите взаимоотношенията между агент на ФБР и фатална любовница по време на Втората световна война, както и емблематична за киното целувка. Филм, който не трябва да пропускате.

Север-северозапад (1959)

Още един неподражаем филм на Хичкок с участието на Кари Грант. Колко опасно може да е да те объркат с някой друг и какво се случва, когато те погнат за чужди грешки. Заплетен, леко шпионски сюжет, но нищо, с което сте свикнали досега. Невероятните обрати в този филм ще ви държат в напрежение до края.

Прозорец към двора (1954)

Тук ще можете да се насладите както на гения на Хичкок, така и на неповторимата Грейс Кели. Сюжетът проследява фотограф със счупен крак, който скучае в апартамента си. Той започва да наблюдава съседите си и случайно става свидетел на убийство. Изключителната Грейс Кели се включва наистина перфектно в този жанр и със сигурност това е лента, която ще запомните.

Птиците (1963)

Колко ужасяващи могат да са красивите птици, които ни заобикалят? Със сигурност - много, когато са представени през погледа на Хичкок. Този хорър е колкото страшен, толкова и интригуващ. Самият режисьор признава, че това може би е един от най-ужасяващите филми, които някога е правил. 

Въжето (1948)

Филм, търсещ и предлагащ много по-дълбок смисъл от всичко, правено в момента. Вплитащ идеите за свръхчовека, разгръщащ теориите на Ницше и намесвайки ги в болния на моменти човешки ум. Историята въвежда двама младежи, които убиват свой приятел, за да докажат превъзходството си. След това канят гости в същата стая, в която е и мъртвецът, за да видят дали някой ще ги заподозре и разобличи. Кой ще разчете нередното в човешката душа - непременно гледайте.

Набери "М" за убийство (1954)

Ще успее ли един мъж да изпълни планираното убийство на жена си и защо е стигнал дотук. Ще се изненадате, че този филм от средата на миналия век всъщност ни предоставя 3D ефект в една култова сцена, далеч преди модерните технологии. А още по-хубавото е, че отново ще можете да се насладите на красивата и талантлива Грейс Кели.

Ребека (1940)

Доколко една починала съпруга може да влияе на събитията и живота на мъжа си? Особено, когато той решава да загърби мъката си и да намери утеха в нова жена и нов брак. Това обаче не вещае нищо добро, още повече, когато навсякъде в къщата се усеща присъствието на бившата стопанка. Изключителен филм, обрал номинациите на наградите Оскар, както и грабнал статуетката за най-добър филм. Смело можем да кажем, че има защо. "Ребека" си остава запомняща се лента, която задължително трябва да видите

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща