Господарката на есента: тиквата

Автор: New Me

11 Октомври 2018

Есента ни е любима по много причини, но неизмено сред основните е...тиквата. И тук не говорим за Хелоуин, нито дори за украса в дома. Говорим за неповторимия вкус и редицата ползи от тиквата.

В тиквата се съдържат едни от най-важните микроелементи, към които се отнасят магнезий, калий, калций, фосфор и натрий, витамин Е, витамин А, С, витамини от група В - В1, В2, В12, витамин РР, както и един от най-ценните витамини - витамин К.

Консумирането на тиква предотвратява сърдечни и съдоби заболявания, изхвърля шлаките и натриевите соли от организма, има отслабващ, разхлабващ и диуретичен ефект.

Печената тиква е абсолютна класика в жанра. Предлагаме ви още няколко варианта, ако искате да разнообразите малко. Както и да си я приготвите, няма да сгрешите...

Топчета от тиква

След като опечете тиквата с кората, я оставата леко да се охлади. След това я намачквате и оформяте топчета от тиква. Всяко от тях овалвате в натрошени ядки. Ядките ги изберете спрямо личните си предпочитания.

Крем супа от тиква

Нарязвате тиква, малко моркови и луд и ги варите, докато омекнат напълно. Сложете подправки на вкус. След това ги пасирайте, като добавите масло и мляко. Предлагаме ви да добавите малко джинджифил, като преди това го настържете на дребно. Няма да съжалявате от резултата.

4.jpg

Овесени ядки с тиква

За нейното приготвяне е нужно да сварите тиква и да я направите на каша, като към нея прибавите прясно мляко и овесени ядки. Супер лесно, супер засищащо и супер полезно.

Крем карамел с тиква

Познатият на всички крем карамел ще придобие по-есенен вид, ако към него прибавите и парченца тиква. С разнообразяването на рецептата може да изненадате приятно близките и семейството.

Печена тиква с плодове

Разрязваме една голяма тиква през средата, изчистваме я от семките, поръсваме я със захар и нареждаме в нея плодове по избор.  След това разбиваме две яйца със 250 мл прясно мляко, една ванилия и 5 с. л. захар, тази смес се излива в тиквата, поръсваме с орехови ядки и печем 30 мин. на 180 градуса. След това се изчаква да изстине, нарязва се на парчета и се хапва в добра компания.

photo-1505682750263-f3f9e519c565.jpg

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща