Говориш си сам? Изобщо не си луд, а гений

Автор: New Me

31 Юли 2019

Със сигурност сте забелязали, че някои хора имат навика да „започват разговор“ със себе си доста често. И ако сами сте имали такива моменти, най-вероятно си спомняте как реагират хората, които са станали свидетели. Но не се притеснявайте. Макар да е вярно, че тази поведенческа черта често се свързва с лунатизма, научните изследвания показват, че тя може да се разглежда и като черта на гений.

Проучванията изследват това явление и стигат до заключението, че разговорът със себе си всъщност може да засили способността ви да съхранявате и обработвате информация. Да, говоренето със себе си не само ще ви помогне да станете по-бърз и ефективен в действията си, но и ще укрепи дългосрочната ви памет.

В експеримент, проведен от психолога Гари Лупян, 20 доброволци бяха помолени да си спомнят предмети, които са били показани в супермаркет. Едната половина от тях беше помолена да мълчи, а на останалите беше казано да повтарят предметите на глас. Крайните резултати показаха, че самонасочената реч помогна на хората да намерят обектите по-бързо от тези, които мълчаха.

„Често мърморя на себе си, когато търся нещо в хладилника или в рафтовете на супермаркета“, казва един от учените - Лупян. Именно този личен опит го накара да започне експеримента. Заедно с психолога Даниел Суингли, Лупян се натъкна на солидни причинизащо тези, които говорят със себе си, всъщност са гении. Ето и някои от ключовите причини:
 
1. Разговорът със себе си увеличава силата на мозъка
Разговорите със себе си подготвят тялото ви за задачата, която ви предстои, като му позволявате да извърши работата много по-лесно.

2. Помага на децата да учат по-ефективно
Децата, особено малките деца, имат огромна полза от „самостоятелно говорене“. Изследователите смятат, че то им помага, като ръководи поведението им, заявявайки, че вокализиращите направления им позволяват да подхождат към проблем по методичен начин, като същевременно ги правят по-умели в решаването на проблеми по-късно в живота.

3. Помага ви да изясните мислите си
Всички ние имаме различни видове мисли. И докато много от тях имат смисъл, други - не съвсем. Да кажем, че си ядосан на човек и имаш чувството, че искаш да го убиеш. Със сигурност няма да мислите да посетите терапевт, ако имате такъв проблем. Това, което обикновено бихте направили вместо това, е да се заключите вкъщи и да си мърморите. Разговаряйки със себе си, вие пускате безсилието, обмисляте плюсовете и минусите на проблема и в крайна сметка се успокоите. 

4. Това ви прави по-амбициозни
Като многократно заявявате целите си на глас, вие засилвате решителността си да ги постигнете и изчистите ума си от излишни разсейвания. По този начин разграждате целта си на ясни стъпки, които ще можете да предприемете с малко затруднения, вместо да подходите директно към проблема. Тази практика стимулира мозъка ви да работи по-ефективно за постигане на вашите цели.

Затова следващия път, когато се срамувате от „мисленето на глас“, забравете задръжките и давайте смело. Както се оказва - това всъщност е здравословен навик.

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща