Хелоуин

Автор: New Me

30 Октомври 2017

Хелоуин е празник, който се отбелязва на 31 октомври предимно в англоговорящи страни. Началото идва от келтския езически ритуал Сауин и е ден преди католическия ден на Вси светии. Традиционно децата носят страшни костюми и тиквени фенери и обикалят съседите с искане или да получат дребни сладки, или ще им изиграят номер.

Но да се върнем на историята...древните келти посрещали Новата година Сауин в края на октомври. Те вярвали, че тогава починалите идвали обратно на земята и търсели живи тела, в които да се вселят. За да избегнат това, келтите гасели огнищата и правели опит да изглеждат страшни като обличали животински кожи и глави в опит да изплашат привиденията. От друга страна, християните вярват, че след смъртта душите не се връщат на земята. В опит да изкорени езическия ритуал папа Григорий IV утвърдил 1 ноември като ден на Вси Светии, прослава на всички християнски светци и мъченици.

Така днес много хора се обявяват против Хелуин, но едно не можем да отречем – идеята с костюмите носи истинска радост на децата...и не само. А и е доста красиво.

 

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща