Храни, които пристрастяват повече от дрога (2 част)

Автор: New Me

29 Октомври 2018

Вече ви разказахме за част от храните, които са по-пристастяващи понякога дори от наркотици...

Храни, които пристрастяват повече от дрога (1 част)

Продължаваме и с другите храни, които не просто хапваме, а и имаме нужда от тях.

Захар

Както всяка друга храна, захарта може да бъде здравословна или нездравословна, в зависимост от това как се използва. Но тя също може да стане пристрастяваща. Изследване на Техническия университет в Куинсланд открива, че захарта има същия ефект върху тялото като кокаин. И двете карат тялото да освободи допамин.

В дългосрочен план количеството освободен допамин става по-малко в сравнение с количеството консумиран кокаин или захар, което води до нужда от все по-големи дози. Когато човек не получава достатъчно захар, за да задейства освобождаването на допамин, той може да попадне в депресия по същия начин, по който се чувстват употребяващите кокаин, когато не могат да получат дозата. 

Въпреки това, по-ранно изследване на университета в Единбург заключава, че пристрастяването към захар е всъщност проблем на поведението, а не зависимост. По същество хората консумират захар, защото я обичат, а не защото са пристрастени към нея. Всъщност тяхното изследване твърди, че е невъзможно да се пристрастите към захарта.

photo-1526541588356-01de54d1ea1b.jpg

Кафе

Съединените щати оглавяват оглавяват класацията в консумацията на кофеин. Средно един американец пие три чаши кафе на ден и това е без да броим приема на други продукти като енергийни напитки и сода. Защо американците пият толкова много кафе, може да попитате? Може да е резултат от пристрастяване. 

Тази напитка съдържа кофеин, който е коронован като "най-пристрастяващото и широко използвано наркотично вещество в света". То задейства освобождаването на допамин, което ни кара да се чувстваме добре по същия начин, по който наркотиците правят зависимите да се чувстват добре. Кофеинът също причинява сериозна зависимост, която може да бъде излекувана само чрез пиене на повече кафе.

photo-1508700080317-45bb1ebbe416.jpg

Сода

Някои напитки като Pepsi и Coca-Cola са неустоими, защото съдържат кофеин, който е изключително пристрастяващ. Така че, дори ако не пиете кафе, все пак може да се пристрастите към кофеина. Проучванията показват, че 80% от американците консумират кофеин по един или друг начин всеки ден.

Кофеинът влиза в кръвообращението и мозъка, където разрушава аденозиновите рецептори, отговорни за забавянето на нервните клетки. Когато това се случи, тялото ни влиза в състояние на бдителност.

Тялото скоро разбира, че няма опасност и създава повече аденозинови рецептори, за да блокира ефектите на кофеина. Потребителят, който вече е пристрастен към този момент, е принуден да консумира повече сода, за да достигне същото ниво на удовлетворение, както преди. 

photo-1528791914202-a957a59c7534.jpg

Чипс

Чудили ли сте се защо е толкова трудно да се откажете от яденето на чипс? Според едно изследване той е толкова пристрастяващ, колкото и тежките лекарства. 

Подобно на сиренето, картофените чипове задействат отделянето на допамин, който ни дава същия ефект като наркотиците. Изследванията на д-р Тони Голдстоун от Империал Колидж Лондон разкриха, че дори само изображенията на чипс задействат определени сектори от мозъка.

photo-1518013431117-eb1465fa5752.jpg

Шоколад

Шоколадът се оказва друга невинна храна, пристрастяваща като наркотиците. Това е така, защото съдържа захар, мазнини, теобромин и енкефалин, кофеинът на какаовия свят. Теоброминът и енкефалинът са стимуланти. Известно е, че теоброминът предизвиква разширяването на кръвоносните съдове и спад в сърдечната честота и кръвното налягане, за да създадат усещане за релаксация, точно като наркотиците.

Ефектите от енкефалин се нуждаят от повече проучване, тъй като по-голямата част от проучванията са направени на плъхове. Въпреки това, за разлика от плъховете, хората не се влияят лесно от енкефалина. Изследователите са открили, че плъховете, хранени с бонбони, са изпитали скок в секрецията на енкефалин, който възбужда опиоидните рецептори на мозъка точно като хероин и морфин. В същото време това принуждава плъховете да желаят повече шоколад, за да запазят секрецията

photo-1526823127573-0fda76b6c24f.jpg

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща